Zupa była kiedyś podstawą obiadu. Trudno było wyobrazić sobie zjedzenie drugiego dania bez uprzedniego pochłonięcia talerza zupy. Dzisiaj, głównie ze względu na brak czasu na gotowanie, trochę o nich zapomnieliśmy. Warto jednak postarać się wrócić do nawyku jedzenia zup, szczególnie, jeśli zależy nam na zdrowiu i zgrabnej sylwetce. Zupy zawierają większość składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto, oczyszczają go, przyspieszają przemianę materii, a przy tym są bardzo sycące. Oto pięć najważniejszych powodów, dla których warto jeść je regularnie.
Oczywiście zupa zupie nierówna, ale mówiąc o zaletach ich jedzenia, mamy na myśli zupy przygotowane ze świeżych warzyw i doprawione naturalnymi przyprawami. Taka zupa to bogactwo wartości odżywczych: witamin, minerałów, a także antyoksydantów, które zabijają wolne rodniki w organizmie jednocześnie chroniąc nas przed chorobami. Im więcej różnorodnych warzyw, tym zupa lepiej wpływa na nasze zdrowie.
Poprawiają przemianę materii
W zupach znajdziemy mnóstwo błonnika, który - jak powszechnie wiadomo - doskonale wpływa na procesy trawienne. Regularne jedzenie zup pozwala zapomnieć o nieprzyjemnych dolegliwościach i utrzymać zgrabną sylwetkę.
Zupy warto jeść również dlatego, że są bardzo sycące. Miseczka zupy pełnej warzyw może zasycić nasz żołądek nawet na kilka godzin. Jednocześnie nie są to potrawy wysokokaloryczne i ciężkostrawne. Wręcz przeciwnie! Można zatem jeść je do woli i nie martwić się o negatywne konsekwencje.
Doskonale rozgrzewają organizm
Zupy powinniśmy jeść przez cały rok. Jednak w okresie jesienno-zimowym pełnią one dodatkową funkcję, a mianowicie rozgrzewają organizm. Kto z nas nie zjadłby miski ciepłej zupy po powrocie z zimowego spaceru? Zupy wzmacniają również odporność organizmu. To kolejne powody, dla których warto jeść je regularnie.
Zupa to jedna z najprostszych potraw. Co wystarczy zrobić? Pokroić warzywa i wrzucić do gotującej się wody. W międzyczasie dodajemy inne składniki, doprawiamy i gotowe! Ten argument szczególnie powinien przekonać tych zapracowanych.
Jak ugotować zdrową zupę?
Podstawą zdrowej zupy są świeże warzywa. Należy pokroić je w średniej wielkości kawałki i gotować na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pamiętajmy, by ich nie rozgotować. Stracą wówczas smak i większość wartości odżywczych. Zupę najlepiej doprawiać świeżymi ziołami, pieprzem w ziarnach i solą morską. Należy unikać dodawania do zup kostek rosołowych, które zawierają szereg chemicznych substancji. Jako dodatki do zup, wybierajmy kaszę lub ryż. Unikajmy z kolei makaronów, które są pełne węglowodanów.