Reklama

Ziemniaki: Jak i ile gotować, właściwości

Polska kuchnia nie istnieje bez ziemniaków. Ich zwolenników jest mniej więcej tyle samo, ile przeciwników. Jedni chwalą wartości odżywcze ziemniaków, inni straszą, że są tuczące. Jaka jest prawda o ziemniakach i czy warto je jeść? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej. Ziemniaki nie tuczą Wartość odżywcza ziemniaków wciąż jest niedoceniana. Ciekawostką jest, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i dynie, a tyle samo co cukinie. Wbrew temu, co często się słyszy, ziemniaki nie są też tuczące. Zgubne dla naszej wagi mogą być z kolei dodatki, z którymi podajemy ziemniaki np. panierowany i smażony w oleju kotlet. Co jeszcze warto wiedzieć o ziemniakach?

Wartości odżywcze ziemniaka

Ziemniaki są cennym źródłem skrobi. To węglowodan złożony, który w organizmie człowieka powoli i równomiernie rozkłada się na glukozę, czyli paliwo potrzebne do pracy wszystkich jego komórek. Dzięki temu mamy zapewnione źródło energii i przez długi czas czujemy się syci. W skład kartofli wchodzą też witaminy A, E, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B6 (pirydoksyna). Zawierają ponadto spore ilości potasu, wapnia oraz magnezu. W ziemniakach znajdziemy też fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan. Ziemniaki są też źródłem cennego białka roślinnego.

Ziemniaki: Kaloryczność

Ziemniaki mają pięć razy mniej kalorii niż makarony i kasze. Dwie średniej wielkości bulwy to około 70 kcal. Warto jednak pamiętać, że gotowanie ziemniaków w zbyt dużej ilości wody i podawanie ich z tłustymi dodatkami sprawi, że danie, które zaserwujemy, stanie się kaloryczne.

Aby ziemniaki nie straciły swoich witamin i minerałów, muszą być odpowiednio przyrządzane. Przeczytaj informacje zamieszczone poniżej, a dowiesz się, jak dobrze gotować ziemniaki.

Przygotowanie ziemniaków do gotowania

Ziemniaki przed gotowaniem należy obrać. Chyba, że zdecydujesz się na gotowanie ziemniaków w mundurkach. Wtedy przed gotowaniem musisz je dokładnie umyć i wyciąć bulwy oraz chore i uszkodzone miejsca. Po ugotowaniu ziemniaków w mundurkach odlej wodę, poczekaj aż troszkę przestygną, po czym obierz ze skórki.

Obieranie ziemniaków przed ugotowaniem

Obierając ziemniaki, pamiętaj, aby robić to jak najcieniej. Najwięcej witamin i minerałów znajduje się pod skórką, a grube obieranie sprawi, że utracisz wszystko, co najcenniejsze w ziemniakach. Następnie ziemniaki dobrze opłucz i wrzuć do garnka. Jeśli pokroisz ziemniaki na mniejsze części np. na połówki lub ćwiartki, sprawisz, że ugotują się szybciej.

Jak długo gotować ziemniaki?

Ziemniaki gotujemy na ogół przez ok. 20-30 minut. Oczywiście, zależy to od odmiany ziemniaka i mocy kuchenki. Po 20 minutach zawsze sprawdź, wbijając w nie widelec, czy są już ugotowane. Jeśli wchodzi bez problemu i czujemy, że ziemniak jest miękki, to znak, że jest już gotowy.

Kiedy obrane i opłukane ziemniaki włożysz do garnka, zalej je wodą - tak, aby przykrywała warzywa i nastaw do gotowania. Kiedy woda zacznie wrzeć, posól ją. Ogólna zasada - bez względu na to, co gotujemy, czy są to ziemniaki czy ryż czy makaron, jest taka, że dodajemy 1 łyżeczkę soli na litr wody.

Nie zapominajmy o posoleniu ziemniaków

Gdy nasze kartofle się już ugotowały, koniecznie je odcedź i podawaj. Możesz ziemniaki serwować w całości lub tłuczone. Z dodatkiem masła czy koperku smakują wyśmienicie.

Ciekawostki o gotowaniu ziemniaków

Gdy chcesz uzyskać inny, ciekawy aromat ziemniaków i zaskoczyć domowników lub gości, do gotowania ziemniaków dodaj cebulę, czosnek lub gałązkę dowolnych, świeżych ziół.

Czas gotowania ziemniaków

Ziemniaki trzeba gotować przez 20-30 minut, ale po upływie 20 minut warto sprawdzić, czy są już gotowe. Możesz to zrobić np. za pomocą widelca. Pamiętaj, aby posolić ziemniaki! Aby subtelnie odmienić ich smak, możesz dodać do wody np. posiekane ząbki czosnku, zioła lub inne przyprawy.

Jak przyrządzić młode ziemniaki?

Bardzo młodych i świeżych ziemniaków się nie obiera. Młodziutkie kartofle myje się ostrą ściereczką, a młode i lekko przyschnięte - skrobie się ostrym nożykiem lub obieraczką, a następnie gotuje.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama