Reklama

Ziarna gorczycy: skromne zioło czy jedzenie pełne mocy?

Nasiona gorczycy nie wyróżniają się niczym szczególnym, lecz naładowane są substancjami odżywczymi i mogą być bardzo korzystne dla organizmu człowieka. Nasiona gorczycy są bardzo ważne i używane są na całym świecie dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia. Oto cztery najbardziej znaczące korzyści płynące ze spożywania gorczycy:

Reklama

Wartość odżywcza

Nasionka gorczycy są bogate w bioaktywne składniki odżywcze, które wpływają na działanie wielu funkcji fizjologicznych. Wykazują także działanie przeciwzapalne, antyalergiczne, ograniczające starzenie neuroprotekcyjne, a także antyoksydacyjne.

Mirozynazy

Mirozynaza jest enzymem, który wchodzi w skład ziaren gorczycy, który może rozbijać glukozynolany w przyswajalnych składnikach odżywczych.

Kwas alfa-linolenowy

Nasiona gorczycy zawierają kwas alfa-linolenowy (ALA), który przyczynia się do utrzymania w dobrym stanie układu krążenia, a także wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów, obniżenia ciśnienia krwi, zmniejszenia stanów zapalnych oraz do hamowania krzepnięcia.

Zapobieganie astmie

W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach, biała gorczyca okazała się skuteczna w leczeniu astmy. W ostatnich latach naukowcy doszli do wniosku, że okład z białych nasion gorczycy jest nową możliwością dla terapii przeciwko astmie.

Co zawierają nasiona gorczycy?

Nasiona gorczycy są jednymi z najbardziej odżywczych na świecie. Zawierają one mnóstwo składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Są również bogatym źródłem witamin i mikroelementów tj. witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, witaminy B12 i wielu innych.

Roślina gorczycy gromadzi również selen, który jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym. Ludzkie ciało nie może prawidłowo funkcjonować bez wystarczającej ilości selenu. Podnosi on ogólne możliwości fizyczne organizmu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama