Reklama

Zdrowotne właściwości czerwonej pomarańczy

Czerwona pomarańcza należy do rodziny pomarańczy, jednak jej miąższ ma intensywnie czerwony kolor. Jej smak jest mniej kwaskowaty niż tradycyjnej pomarańczy, a aromat przypomina maliny. Jej miąższ jest bardziej zwarty i zawiera antocyjan, który nadaje owocom charakterystyczny czerwony odcień. Ten typ pomarańczy posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Przeczytaj o korzyściach, jakie płyną z jej jedzenia.

Odporność

Witamina C oraz antocyjan zawarte w czerwonej pomarańczy mogą zwalczać i zapobiegać rozwojowi wielu śmiertelnych chorób. Witamina C sprawia, że w organizmie nie rozwijają się infekcje prowadzące do przeziębień, kaszlu i grypy. Dzięki niej możemy także zwalczać stany zapalne organizmu, prowadzące do bólu i opuchnięć. Witamina C zapobiega także rozwojowi szkorbutu.

Rozwój płodu

Kwas foliowy zawarty w czerwonej pomarańczy jest kluczowym elementem prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki oraz wspomaga zdrowie kobiety. Niedobór kwasu foliowego w trakcie trwania ciąży może prowadzić do zaburzeń w procesie rozwoju kluczowych organów dziecka, co może skutkować defektami po urodzeniu.

Anemia

Kobiety cierpiące na niedobory kwasu foliowego powinny jeść czerwone pomarańcze. Kwas foliowy wspomaga wzrost czerwonych krwinek, jest on więc szczególnie potrzebny u kobiet, które starają się o poczęcie dziecka.

Kontrola wagi

Czerwona pomarańcza jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga proces redukowania wagi ciała. Ponadto substancje zawarte w tym owocu podwyższają dobry cholesterol i obniżają poziom złego cholesterolu, pomagając w ten sposób utrzymać optymalną wagę ciała.

Wątroba

Regularne jedzenie czerwonej pomarańczy zapobiega odkładaniu się niepotrzebnego tłuszczu wokół witalnych organów ciała – przede wszystkim w wątrobie. Dzięki czemu nasz brzuch będzie płaski, a organizm będzie funkcjonował prawidłowo.

Leczenie ran

Czerwona pomarańcza posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz zwalczające zarazki, dzięki czemu redukuje podrażnienia i osłabia poziom odczuwania bólu, przez co przyspiesza gojenie się ran.

Trawienie

Czerwona pomarańcza zawiera bogactwo błonnika, który pomaga w trawieniu poprzez wiązanie cząstek jedzenia i ułatwianie im przemieszczania się w okrężnicy.

Nowotwory

Przeciwutleniacze o nazwie antocyjany, które znajdziemy w czerwonej pomarańczy, zapobiegają powstawaniu raka. Niszczą one w organizmie wolne rodniki, które mogą uruchomić narastanie nowotworów, przez co są skuteczne w profilaktyce. Ponadto chronią one komórki krwi przed stresem oksydacyjnym i zapobiegają kumulacji toksyn w organizmie.

Krążenie

Witamina C zawarta w czerwonej pomarańczy wzmacnia działanie nadnercza oraz wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Dzięki temu krew w organizmie lepiej krąży, a uszkodzone żyły i arterie w mięśniu sercowym są w stanie się regenerować.

Metabolizm

Witamina C ma korzystny wpływ na funkcje metaboliczne organizmu, kontroluje bowiem rodzaj hormonów odpowiedzialnych za sprawne przeprowadzanie procesów trawienia. Czerwona pomarańcza dostarcza organizmowi potrzebnej energii oraz powoduje, że wszystkie organy ciała otrzymują właściwą ilość krwi zawierającej tlen i substancje odżywcze.

Zdrowe serce

Dzięki właściwościom wspomagającym przepływ krwi w organizmie, jedzenie czerwonej pomarańczy wpływa korzystnie na zdrowie serca. Przeciwdziała ona wzrostowi poziomu złego cholesterolu a zawarte w niej antocyjany zapobiegają zniszczeniom oksydacyjnym naczyń krwionośnych w sercu oraz przyspieszają powrót do zdrowia po przebytym zawale.

Oczy

Witamina A, potrzebna organizmowi do prawidłowego działania narządu wzroku, występuje w czerwonej pomarańczy w dużych ilościach. Witamina ta chroni oczy przed degeneracją postępującą wraz z wiekiem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama