Reklama

Zaskakujące korzyści zdrowotne grejpfruta

Grejpfrut jest dużym, smacznym i pożywnym owocem cytrusowym. Niektóre odmiany drzewa grejpfruta rodzą owoce o masie dochodzącej do 10 kg! Owoc pochodzi z Azji i Chin. Znany był już około 4000 lat temu. Obecnie istnieją ogromne plantacje tego owocu zlokalizowane w Ameryce Południowej i USA. W Azji występują gorzkie, kwaśne i soczyste grejpfruty, Europejczycy natomiast starają się stworzyć nowe odmiany, które będą słodsze.

Reklama

Wartość odżywcza grejpfruta

Jest to owoc bogaty w witaminę C, witaminę A, całą masę antyoksydantów, minerałów ( zwłaszcza potasu ) i olejków eterycznych. Wartość odżywcza 100 gram to około 36 kalorii, 0 gram tłuszczu, 0.7 gram białka, 58 mg witaminy C, 1 gram błonnika, 205 mg potasu oraz 1 mg sodu.

Korzyści zdrowotne i wykorzystanie

Owoc grejpfruta wspomaga zdrowie serca, dzięki wysokiej zawartości potasu, który podobnie jak witamina C zajmuje ważną rolę we wspieraniu zdrowia serca. Minerały zawarte w grejpfrucie regulują poziom ciśnienia krwi, a bogaty w pektyny sok usuwa osady z tętnic, a tym samym zmniejsza zanieczyszczenia organizmu, co jest bardzo korzystne dla osób z nadciśnieniem. Zmniejsza także ilość złego cholesterolu w organizmie oraz wspomaga tworzenie dobrego cholesterolu. Poprawia trawienie dzięki dużej ilości błonnika- zawiera około 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Pomaga to zachować zdrowe trawienie oraz eliminuje zaparcia i biegunki. Wysoka zawartość błonnika wspomaga płynny ruch w przewodzie pokarmowym oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych i żołądkowych, rozbija złożone białka i pomaga trawić trudne do strawienia pokarmy. Wszystko to powoduje, że układ trawienny działa na wysokim poziomie. Spożywanie grejpfruta zapobiega również niedokrwistości. Badania naukowe wykazały, że witamina C sprzyja przyswajaniu żelaza w organizmie. Niedobory żelaza często prowadzą do anemii czyli niedoboru krwi w organizmie. Witamina C pomaga w zwalczaniu utraty żelaza i poprawia krążenie.

Owoc wspomaga również zdrowie kości dzięki dużej zawartości potasu, który ma wpływ na gęstość masy kostnej. Grejpfrut pomaga w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej i zębów- witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który wzmacnia tkanki i komórki. Grejpfrut pomaga również w redukcji masy ciała, dzięki wysokiej jakości błonnika, który na dłużej pozostawia uczucie sytości, przez co jemy mniej, więc naturalnie zmniejszamy masę ciała.

Grejpfrut w diecie

Grejpfrut jest niskokalorycznym owocem nie zawierającym tłuszczu i cholesterolu, jest zatem idealnym składnikiem diet mającym na celu redukcję masy ciała. Ponadto zawiera fermenty lipolityczne, które ułatwiają wchłanianie i trawienie białek, co sprawia, że powinien on być elementem diety każdego sportowca, jak również każdego człowieka.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama