Reklama

Wyrzucanie ich to marnotrawstwo! Poznaj wszechstronne właściwości obierek z jabłek

Koniec lata i początek jesieni w wielu domach pachnie szarlotką. Jabłka to jednak owoce, które bez problemu można znaleźć w sklepach przez cały rok. Sprawdzają się doskonale jako samodzielna przekąska, baza deserów i dodatek do dań wytrawnych. Co zrobić z obierkami z jabłek, jeśli z jakichś względów oddzielasz je od owoców? Nie pozwól na to, by w twojej kuchni cokolwiek się zmarnowało! Właściwości obierek z jabłek są na tyle wszechstronne, że przydadzą się zarówno kucharzom, jak i ogrodnikom.

Suszone obierki z jabłek: Nie może ich zabraknąć w kuchennej szafce!

Choć zaleca się jadać jabłka w całości, istnieją przepisy, w których niezbędne jest usunięcie owocowej skórki. Zdarza się również, że bywa ona zbyt twarda dla dzieci, więc troskliwi rodzice pozbywają się jej. Pod żadnym pozorem nie powinna jednak lądować w koszu! Bez trudu przygotujesz suszone obierki z jabłek, które staną się kapitalnym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty albo deseru. Takie zapasy przydadzą się na długie zimowe wieczory. Przygotujesz je na dwa sposoby.

Reklama

  • Obierki umieść na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 60°C. Suszenie powinno potrwać około 40 minut.
  • Jeśli rozpocząłeś już sezon grzewczy, skórki możesz ułożyć na czystej ściereczce na rozgrzanym kaloryferze. Suszenie w ten sposób potrwa dłużej, ale wykorzystasz energię, którą i tak ogrzewasz dom. Suszone obierki będą gotowe na dzień następny.

Ważne: Przed schowaniem ich do suchego i szczelnego słoika, upewnij się, że obierki są suche. Inaczej mogłaby pojawić się na nich pleśń podczas przechowywania.

Wyrzucasz spleśniałego pomidora? Błąd! Tracisz dobry nawóz do roślin

Jak wykorzystać obierki z jabłek? Zrób domowe chipsy!

Bliska jest ci idea zero waste w kuchni, a jednocześnie poszukujesz nieszablonowych receptur? Przygotuj samodzielnie jabłkowe chipsy, które nie mają nic wspólnego z niezdrowymi przekąskami oblepionymi solą i tłuszczem.

Wystarczy, że obierki z jabłek umieścisz w misce i obsypiesz równomiernie cynamonem. Przełóż je do brytfanny, rozkładając je w taki sposób, by tworzyły jedną warstwę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C, następnie piecz skórki przez kwadrans. Będą chrupiące i aromatyczne.

Ocet jabłkowy z obierek: Przepis i właściwości

Ocet jabłkowy od dawna cieszy się znakomitą reputacją. Używany jest do domowej pielęgnacji włosów (zwłaszcza suchych, szorstkich i matowych), ale jego spożywanie wydaje się mieć jeszcze więcej zalet. Bogaty w witaminy i składniki mineralne produkt wspiera odchudzanie, zapewniając uczucie sytości. Korzystnie działa na serce, obniża poziom cukru we krwi, sprzyja także kondycji skóry. By cieszyć się właściwościami octu jabłkowego, nie musisz pędzić do sklepu. Do jego zrobienia wykorzystasz kuchenne resztki!

Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek?

  • Skórki z jabłek przełóż do wyparzonego i suchego słoja - powinny wypełnić mniej więcej 2/3 jego objętości.
  • Ciepłą wodę wymieszaj z cukrem (może być trzcinowy). Ilość dobierz w zależności od wielkości naczynia, którego używasz do przygotowania octu jabłkowego. Przyjmij zasadę, że na litr wody potrzebujesz trzy lub cztery łyżki cukru.
  • Roztworem zalej obierki z jabłek.
  • Naczynia przykryj gazą albo ręcznikiem papierowym i owiń sznurkiem lub gumką recepturką.
  • Raz dziennie mieszaj zawartość przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Fermentacja zajmie od czterech do sześciu tygodni. Po tym czasie ocet powinien być klarowny i kwaśny. Przecedź go przez gazę i przelej do czystych butelek. Przechowuj w zacienionym miejscu.

Te oleje jadalne nie mają sobie równych. Sprawdź, które są najzdrowsze

Obierki z jabłek jako nawóz

Świeże obierki z jabłek z powodzeniem można dorzucić do kompostownika. Rośliny ogrodowe docenią taki dodatek i zareagują na niego intensywnym wzrostem. Jego stosowanie zaleca się przede wszystkim do okazów kwitnących - w ten sposób ułatwimy im tworzenie pąków kwiatowych. 

Polecamy:

Cukinia w słoikach na zimę: W tej zalewie smakuje obłędnie!

Domowy ajwar. Jak przygotować pastę do kanapek i nie tylko?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama