Kurkuma to przyprawa znana ludziom od wieków. Jest powszechnie stosowana w kuchni Wschodniej, szczególnie w Azji, chociaż coraz częściej wykorzystuje się ją również w kuchni polskiej jako przyprawa do różnego rodzaju mięs. Kurkuma jest tak naprawdę rośliną i pochodzi z rodziny imbirowców, jednak większości z nas, znana jest jako żółty proszek, który otrzymuje się przez gotowanie, a następnie suszenie rośliny. Kurkuma ma szereg zastosowań, które możemy wykorzystać, aby zadbać o swoje zdrowie oraz załagodzić stany zapalne występujące w organizmie. Brzmi ciekawie, prawda? Poniżej znajduje się kilka wskazówek, jak możemy wykorzystać kurkumę w kuchni i nie tylko.
Reklama
Oczywiście kurkumę wykorzystujemy w kuchni jako przyprawę do ryb, mięs, sosów, owoców morza, ryżu czy do różnego rodzaju bulionów, aby nadać mu charakterystyczny smak. Mielona kurkuma to również doskonały dodatek do duszonych potraw z dużą ilością świeżych warzyw. Jaki smak ma kurkuma? Jak wiadomo pochodzi ona z rodziny imbirowców, więc jej smak i zapach będzie zbliżony do imbiru, który w smaku jest gorzkawy i korzenny.
Kurkuma, a wzmacnianie odporności
Naukowcy odkryli, że kurkuma powoduje zwiększenie poziom peptydu w organizmie, który pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Jeśli jednak infekcja się już rozwinie, możemy użyć kurkumy w celu wyleczenia infekcji. Istotnym elementem jest to, że kurkuma sama w sobie ma właściwości, które hamują namnażanie się wirusów, pomagają nam szybciej wrócić do zdrowia oraz zapobiegają ponownemu zakażeniu.
Kurkuma zawiera bardzo cenny składnik jakim jest kurkumina. Wiele badań przeprowadzonych przez naukowców dowodzi, że kurkuma ma działanie przeciwzapalne i może być bez problemu stosowana w profilaktyce i leczeniu nowotworów takich jak rak skóry, płuc, przełyku, żołądka, trzustki, prostaty, szyjki macicy i piersi. Dodatkowo kurkuma pomaga niwelować skutki uboczne leków przyjmowanych w trakcie chemioterapii, które są bardzo uciążliwe dla osób chorych.
Jak kurkuma wpływa na pracę naszego mózgu i zdrowe oczy?
Na pewno nie wpadlibyście na to, że kurkuma pomaga naszemu mózgowi lepiej i szybciej przetwarzać informacje z zewnątrz. W kurkumie jest pewna substancja o nazwie tumeron, która pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych oraz wspiera regenerację mózgu po wystąpieniu jakiegoś urazu związanego na przykład z wypadkiem. Istotny jest również fakt, że roślina zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które wspomagają nasz wzrok! Kurkumę powinni spożywać pacjenci chorujący na jaskrę oraz zespół suchego oka.
Kurkuma ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, dzięki czemu jest doskonałym środkiem do pielęgnacji skóry. W rzeczywistości jest ona wykorzystywana przez kobiety w Indiach i Pakistanie. Podobno pastę z kurkumy nakłada się na ciało panny młodej, a następnie się ją zmywa, rytuał ten ma na celu wyrównać koloryt skóry. Ostatnio naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że kurkuma pomaga ukoić ból związany z zapaleniem stawów i jest bardzo przydatna w leczeniu poparzeń skóry. Jak więc widzimy kurkuma ma wiele ciekawych zastosowań, o których zapewne nie mieliście pojęcia!