Reklama

W czym myć owoce i warzywa?

W dobie supermarketów oraz transportowania żywności na szeroką skalę trudno uświadczyć owoce i warzywa, które nie byłyby pryskane chemicznymi substancjami poprawiającymi ich wygląd. Niestety, te często stosowane specyfiki, mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. By zapobiec ich przedostawaniu się do organizmu, powinniśmy dokładnie myć warzywa i owoce, w szczególności te, które kupujmy w supermarketach. Sama woda nie wystarczy, dlatego proponujemy kilka sprawdzonych rozwiązań, dzięki którym usuniemy szkodliwe substancje.

Jakie substancje możemy znaleźć na warzywach i owocach?

Każdy, kto dba o swoje zdrowie, powinien wiedzieć, że na warzywach i owocach (a w szczególności tych, które znajdziemy w supermarketach) mnóstwo jest szkodliwych substancji chemicznych. Producenci żywności stosują je, by uatrakcyjnić ich wygląd. Co może znaleźć się na warzywach oraz owocach? Głównie są to pestycydy, które stosowane są jeszcze w okresie upraw. Potwierdzono, że są one szkodliwe dla zdrowia. Niestety, wciąż niewiele osób ma tego świadomość i nie myje dokładnie owoców oraz warzyw po przyniesieniu ich ze sklepu lub jedynie płucze je w samej wodzie. To nie wystarczy. Podpowiadamy, czym usunąć szkodliwe substancje chemiczne.

Woda utleniona o stężeniu trzyprocentowym

Jest bezpieczna dla żywności i pomaga usunąć z jej powierzchni chemiczne substancje. By wyczyścić warzywa i owoce, należy przygotować na początek roztwór z czterech litrów wody i jednej łyżki wody utlenionej. W przygotowanej miksturze moczymy warzywa i owoce przez około 20 minut, a następnie płuczemy je pod ciepłą wodą. Tak wyczyszczone owoce nadają się do zjedzenia.

Ocet jabłkowy

Kolejny skuteczny sposób na dokładne wyczyszczenie skórek warzyw i owoców to zamoczenie ich w roztworze z wody i octu jabłkowego. Mieszamy jedną łyżkę octu z czterema litrami wody, a następnie moczymy w mieszaninie owoce i warzywa przez około 10 minut. Na koniec płuczemy je w ciepłej wodzie.

Soda oczyszczona

Chemiczne dodatki do żywności usunie również roztwór z sody oczyszczonej oraz wody. Jak go przygotować? Wystarczy wymieszać litr ciepłej wody z dodatkiem dwóch łyżek sody oczyszczonej. Moczymy w nim warzywa i owoce przez kilka minut, a następnie płuczemy pod ciepłą wodą.

Woda plus sól

Pestycydy i chemiczne substancje z warzyw i owoców pomoże usunąć również roztwór z soli morskiej i wody. Przygotujemy go z trzech łyżek soli i trzech litrów ciepłej wody. W roztworze należy zamoczyć warzywa i owoce na około 10 minut, a następnie opłukać je ciepłą wodą.

Płyn do mycia naczyń

Jeśli chcemy, by kupione przez nas owoce były zdrowe dla naszego żołądka, wypłuczmy je w roztworze z wody i delikatnego płynu do naczyń. Do kilku litrów wody należy dodać niewielką ilość płynu do naczyń, a następnie wypłukać w roztworze owoce. Na koniec należy przelać owoce ciepłą wodą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama