Reklama

Trudno o bardziej kremowy specjał. Dlaczego warto jeść burratę?

Burrata to ser, którego ojczyzną jest Apulia – region znajdujący się na południu Włoch. Choć jego historia jest stosunkowo krótka, zdążył już na dobre zadomowić się w sercach smakoszy pochodzących nie tylko z Italii. Wyglądem przypomina sakiewkę, która skrywa kremowe wnętrze. Ślinianki na samą myśl zaczęły pracować intensywniej? Ser burrata to nie tylko wyśmienity dodatek do potraw, ale również cenne pod względem odżywczym uzupełnienie jadłospisu.

  • Ser burrata coraz częściej znaleźć można na półkach marketów. To doskonały pretekst, by skosztować włoskiego przysmaku.
  • Nadaje się do jedzenia na gorąco i na zimno. Nie tylko fantastycznie smakuje, ale skrywa też cenne dla zdrowia substancje odżywcze.

Burrata: Co to takiego?

Można określić ją jako młodszą kuzynkę mozzarelli. Z wyglądu widać nawet rodzinne podobieństwo. Ser burrata również ma kształt kuli, a jego zewnętrzną część stanowi mozzarella. Różnicę widać jednak zaraz po rozkrojeniu. Wtedy właśnie z apetycznej sakiewki wylewa się gęsta śmietanka z serowymi skrawkami, znana jako straciatella.

Reklama

Włoski przysmak produkowany jest z mleka krowiego lub bawolego przy użyciu podpuszczki oraz śmietany. Jak smakuje burrata? Tutaj pomocne może być tłumaczenie nazwy tego specjału. W języku włoskim słowo "burro" oznacza masło, a ser uraczy nas właśnie maślanym, delikatnie słodkawym posmakiem. Niech to cię jednak nie zwiedzie. Burrata kapitalnie pasuje do dań wytrawnych.

Sprawdź: Przepis na sałatkę z burratą, kaparami i kurczakiem

Rarytas, który powstał przez przypadek

Kulinarna historia zna wiele takich historii. Wielokrotnie zdarzało się, że ponadczasowe receptury, bez których trudno byłoby wyobrazić sobie współczesne kulinaria, były wynikiem zbiegu okoliczności czy spontanicznych eksperymentów kucharzy.

Kariera burraty rozpoczęła się podobnie. Nie ma ona wielowiekowej tradycji, a pierwsze wzmianki na jej temat pojawiały się mniej więcej sto lat temu - w latach 20. ubiegłego wieku. Jednak na szczegółowe opracowanie przepisu i norm, według których można wytwarzać burratę, trzeba było poczekać jeszcze około 30 lat. Z serem wiązane jest przede wszystkim nazwisko właściciela dużego gospodarstwa rolnego na południu Włoch - Lorenzo Bianchiniego. Przepis na burratę miał powstać jako wynik potrzeby zagospodarowania serowych resztek po produkcji mozzarelli.

Jakie właściwości odżywcze ma burrata?

Widok sera rozlewającego się na pizzy lub świeżo ugotowanym makaronie brzmi jak marzenie nie tylko dla najwierniejszych fanów włoskich potraw. Jednak nie tylko wyśmienity smak przemawia za tym, dlaczego warto jeść burratę.

  • Ser jest znakomitym źródłem pełnowartościowych i łatwostrawnych białek. To podstawowy budulec ludzkiego organizmu, zwłaszcza tkanek i kości. Warto uwzględniać go w diecie seniorów, a także po urazach.
  • Białka są niezbędne również dla sprawnego funkcjonowania procesów metabolicznych zachodzących w ciele.
  • Burrata stanowi skarbnicę wapnia, który jest potrzebny zarówno dla mocnych kości, jak i zębów. To składnik niezbędny dla utrzymania prawidłowej krzepliwości krwi. Jego niedobory niejednokrotnie objawiają się częstymi krwotokami z nosa, zaburzeniami rytmu serca, bólem mięśni i stawów, a także drętwieniem kończyn.
  • Jak w przypadku większości produktów nabiałowych, burrata dostarcza witaminy z grupy B (zwłaszcza B2 i B12). Wykazują pozytywny wpływ na układ nerwowy oraz odpornościowy. Bez nich niemożliwe byłoby prawidłowe przeprowadzanie procesów przemiany materii. Obecność tych substancji jest kluczowa w profilaktyce choroby Alzheimera.

Zobacz: Okładają go krążkami cebuli. Czy warto podjąć ten trud?

Ile kalorii ma burrata?

Czy burratę można jeść na diecie odchudzającej? 100 gramów tego produktu to około 250 kalorii. Musisz wziąć pod uwagę, że cała kula burraty zazwyczaj waży znacznie więcej, więc zjedzenie jej podczas jednego posiłku znacznie podniesie kaloryczność dania.

Ser zyskał jednak szerokie grono wielbicieli wśród zwolenników diet niskowęglowodanowych, np. ketogenicznej. W 100 gramach kremowego sera znajdziemy około 1,3 grama węglowodanów, więc wydaje się w tym kontekście strzałem w dziesiątkę. Jednocześnie trzeba pamiętać, że ten rodzaj żywienia przynosi pożądane rezultaty tylko wtedy, gdy przestrzegamy dość surowych wytycznych związanych z łączeniem poszczególnych produktów.

Jak jeść burratę?

Kremowa konsystencja burraty i jej delikatny smak sprawiają, że ser to prawdziwy rarytas. Ze znalezieniem go w dużych sklepach nie będziesz mieć problemu, jednak jak rozpoznać, że burrata jest świeża? Jej zapach i smak muszą być bardzo łagodne. Jeśli wyczuwasz kwaśne lub gorzkie nuty, jest to znak, że była przechowywana w nieodpowiednich warunkach albo minął już termin jej przydatności do spożycia.

A jak ją podawać? Fantastycznie wygląda ułożona na środku domowej pizzy. Podobnie jak mozzarellę, można serwować ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodaj ją do sałatki ze świeżych warzyw, a od razu będzie bardziej wykwintna. Doskonale pasuje do dań makaronowych z dodatkiem bazyliowego, pietruszkowego lub pomidorowego pesto.

Polecamy:

Najgorsze nawyki w kuchni. Taka ryba nie będzie zjadliwa

Przysmaki dla odważnych, czyli najbardziej obrzydliwe potrawy świata

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama