Reklama

Sposoby na drylowanie wiśni i czereśni

Na pojawienie się świeżych czereśni i wiśni wielu smakoszy czeka z utęsknieniem długimi miesiącami. Sezon na te smaczne owoce nie trwa długo, więc nic dziwnego, że pojawia się chęć, by maksymalnie wykorzystać ich potencjał i wręcz najeść się "na zapas". Zanim jednak na stole pojawią się ciasta, torty, chłodniki, naleśniki i przetwory, warto zapoznać się ze sposobami na drylowanie czereśni i wiśni. Niech żadna pestka nie zakłóci znakomitego posiłku!

Jak drylować wiśnie i czereśnie - o czym trzeba pamiętać?

Usuwanie owocowych pestek to żmudna czynność, której nie można pominąć podczas przygotowywania słodkich i wytrawnych potraw. Podczas drylowania wiśni należy być bardzo uważnym, by nie naruszyć miąższu.

Postaw na wygodę: Drylownica do wiśni

Wielbicielom tych sezonowych owoców przyda się urządzenie znane jako drylownica do wiśni (z powodzeniem można jej używać także do szybkiego drylowania czereśni). W najprostszym wariancie przypomina ręczną wyciskarkę do czosnku. Dużą zaletą tego typu sprzętu jest fakt, że zajmuje mało miejsca, więc schować go można chociażby do szuflady ze sztućcami.

Trochę bardziej złożonym urządzeniem jest drylownica wyposażona w pojemnik na pestki. Zwykle jej obsługa sprowadza się do jednego ruchu, by wypchnąć pestkę z owocu. Każda z nich ląduje bezpośrednio w pojemniku, przez co łatwiej jest utrzymać porządek. Drylownice zwykle mają również antypoślizgową warstwę, dzięki której stabilnie przywierają do blatu.

Jak drylować wiśnie i czereśnie bez drylownicy?

Wizyta na targu przyjęła nieoczekiwany obrót i skończyła się zrobieniem ogromnego zapasu owoców, ale drylownicy brak? Z obróbką wiśni i czereśni lepiej nie zwlekać, więc zamiast tracić czas na poszukiwania drylownicy, poznaj proste triki i domowe sposoby na wyjęcie pestek. Patenty przydadzą się osobom, które nie chcą gromadzić zbyt wielu akcesoriów kuchennych i wolą stawiać na bardziej uniwersalne przedmioty.

Drylowanie wiśni słomką

Ten kuchenny gadżet przydaje się nie tylko do podawania napojów w atrakcyjny sposób. Podczas używania słomki istnieje małe prawdopodobieństwo, że kształt owoców zostanie naruszony. Wyceluj ją w środek owocu i zdecydowanym, ale nie gwałtownym ruchem wypchnij pestkę. Podobnie zadziała końcówka rękawa cukierniczego.

Drylowanie wiśni na butelce

Do tej metody potrzebna będzie butelka z wąskim gwintem. Owoc ułóż na szyjce butelki i przy pomocy wykałaczki, patyka do szaszłyka albo pałeczki do ryżu naciśnij pestkę tak, by wpadła od razu do wnętrza butelki. To idealny sposób na szybkie drylowanie wiśni i czereśni bez zbędnego bałaganu na kuchennym blacie.

Z kosmetyczki do kuchni: Ręczne drylowanie wiśni pęsetą i wsuwką

Improwizacja w kuchni zawsze jest mile widziana i to nie tylko w kontekście łączenia nieoczywistych smaków. Odrobina fantazji przydaje się do radzenia sobie z problematycznymi czynnościami. Jak drylować wiśnie, gdy kuchenne wyposażenie sprowadza się do minimum?

Niewielka pęseta kosmetyczna sprawdzi się w roli drylownicy doskonale. Wystarczy włożyć ją do środka owocu, chwycić, a następnie wyjąć pestkę. Analogicznie zadziała rozchylona wsuwka do włosów - do owocu należy włożyć jej zaokrągloną część. Jeśli oporna pestka nie chce wyjść, pokręć nią raz w lewo, raz w prawo.

Weź to, co masz pod ręką!

Zdarza się, że najbardziej oczywiste rozwiązania są najlepsze. Jeśli z takiego właśnie założenia wychodzisz, do drylowania wiśni użyj małej łyżeczki o spiczastej końcówce. Niewielki nóż kuchenny też się przyda. Płaską końcówką dociśnij owoce do deski do krojenia. Pojawi się w nich pęknięcie, przez które łatwo będzie wydobyć pestkę.

Czereśnie i wiśnie - zatrzymaj ich smak na dłużej

Owoce fantastycznie sprawdzą się jako materiał na domowe przetwory. Przygotowywać je należy w sezonie letnim, kiedy wiśnie i czereśnie są świeże i najbardziej dorodne. Pamiętaj, by dokładnie sprawdzić, czy na owocowej skórce nie ma żadnych śladów uszkodzeń lub gnicia.

Niech tegoroczne przetwory nie ograniczają się wyłącznie do kompotu. Dżem z czereśni nabierze charakteru z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Z kolei smak czereśniowej nalewki wspaniale wzbogaci laska wanilii. Co zrobić z wiśni? Tu pole manewru jest jeszcze większe. Kandyzowanych owoców warto używać do dekorowania deserów w pucharkach lub słynnego banana split. Miej w zapasie co najmniej kilka słoiczków konfitury wiśniowej. Posmarujesz nią nie tylko kanapki, ale też gofry, jogurtowe placuszki i naleśniki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama