Reklama

Sposoby na drylowanie wiśni i czereśni

Największym minusem sezonu na wiśnie i czereśnie jest to, że trwa on tak krótko. By dłużej cieszyć się smakiem tych przepysznych owoców, staramy się zrobić jak najwięcej przetworów. Soki, kompoty, dżemy czy nalewki wzmocnią zimą naszą odporność, poprawią nam nastrój i przypomną o słonecznych wakacjach. Prawdziwą zmorą jest jednak drylowanie wiśni czy czereśni. Podpowiadamy, w jaki sposób uporać się z tym zadaniem sprawnie i bez użycia drylownicy.

Reklama

Plusy i minusy używania drylownicy

Korzystając z drylownicy do wiśni, możemy szybko i łatwo pozbyć się pestek z owoców. Niestety takie urządzenia często zajmują sporo miejsca, a nie korzysta się z nich zbyt często. Największym minusem jest jednak to, że drylownice nie działają zbyt dokładnie i w owocach mogą czasem zostawać pestki, co może skończyć się dla nas bardzo niemiło (na przykład złamaniem zęba). Tańsze urządzenia są też nieskuteczne w przypadku nieproporcjonalnych owoców. Dlatego podpowiadamy, jak szybko i skutecznie pozbyć się pestek przy użyciu najprostszych przedmiotów.

Wykałaczka i butelka z małym gwintem

Czereśnię lub wiśnię wystarczy przyłożyć do gwintu butelki - tak, aby miejsce po ogonku znajdowało się na wierzchu. Owoc wystarczy przebić wykałaczką (lub pałeczką do sushi) w zdecydowany sposób - tak, żeby pestka wpadła do butelki. To prosta i skuteczna metoda, która jednocześnie chroni przed zabrudzeniami i uporczywymi plamami.

Nóż kuchenny

Ten sposób sprawdzi się w przypadku dojrzałych owoców. Usuwanie pestek jest proste, ale niestety nietrudno o zabrudzenia, dlatego na stole warto rozłożyć foliowy obrus. Wiśnie lub czereśnie należy docisnąć szerszym nożem kuchennym ułożonym w poziomie – dzięki temu owoc pęknie i będzie można łatwo wyjąć z niego pestkę. Minusem tej metody jest utrata dużej ilości soku owoców.

Agrafka

Do drylowania można użyć też średniej wielkości agrafki (ok. 2 cm długości) – jej zaokrągloną część wystarczy wbić w miejsce po ogonku w taki sposób, by chwycić nią pestkę i wyjąć tą samą stroną.

Widelec

Do tej metody drylowania potrzebny będzie stary widelec o łatwo wyginających się zębach, który możemy zniszczyć. Dwa skrajne zęby widelca należy zagiąć do dołu (najlepiej przy użyciu kombinerek), a końcówki dwóch środkowych zagiąć w ten sposób, by powstały małe haczyki. Dzięki temu uzyskamy prosty przyrząd do drylowania. Widelec wystarczy wbić w owoc tak, by zahaczyć pestkę i wyjąć ją tym samym otworem. Plusem tej metody jest to, że wiśnia czy czereśnia nie jest przedziurawiona z dwóch stron i ładnie prezentuje się na przykład w deserach. Owoc traci także mniej soku.

Słomka

Dojrzałe wiśnie w prosty sposób można wydrylować za pomocą słomki do napojów. Wystarczy wbić ją w miejsce po ogonku i delikatnie wepchnąć do wnętrza owocu, a pestka wysunie się drugą stroną.

Metalowa końcówka do dekorowania ciast

Metalowa końcówka służąca do dekorowania ciast na przykład bitą śmietaną świetnie sprawdzi się jako proste narzędzie do drylowania wiśni. Wystarczy wbić owoc w węższą część końcówki, a pestka "wyskoczy" górą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama