Reklama

Sól: Najpopularniejsze rodzaje i ich zastosowanie

Sól to najpopularniejsza przyprawa stosowana w Polsce. W średniowieczu nazywana była białym złotem – świetnie konserwowała żywność i zapewniła rozwój gospodarczy wielu miast. Obecnie przed jej nadmiernym używaniem ostrzegają dietetycy i lekarze. Wszystko dlatego, że powoduje nadciśnienie, może przyczyniać się do chorób naczyniowo-sercowych, obciąża nerki i zatrzymuje wodę w organizmie. Sól może być jednak źródłem wielu minerałów i pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie, a także urodę. Trzeba tylko wiedzieć, który rodzaj soli wybrać i w jakich ilościach ją stosować.

Reklama

Sól kuchenna

Jest najgorszym, bo zawierającym niemal czysty chlorek sodu, rodzajem soli. To popularna w naszych domach drobno zmielona sól warzona. Producenci wzbogacają ją o jod, ale poza tym jest praktycznie pozbawiona minerałów. Nieco zdrowsza jest sól kamienna, bo zawiera wapń i magnez. Trzeba pamiętać, że Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła odpowiednią dla człowieka dawkę dzienną soli na poziomie 5 g, a zatem około jednej płaskiej łyżeczki. Tyle dostarczamy do organizmu, spożywając produkty zawierające sól, czyli mięso, wędliny, sery oraz pieczywo.

Sól morska

Jest pozyskiwana w naturalnym procesie odparowywania wody z dna mórz i oceanów. Zawiera wiele cennych minerałów: magnez, wapń, cynk, potas, a także naturalny jod, który zapobiega chorobom tarczycy i chroni płód przed uszkodzeniami. Najczęściej występuje w wersji gruboziarnistej i idealnie nadaje się do młynka. Ma bardziej intensywny smak niż sól kuchenna.

Sól himalajska

Jest uważana za najzdrowszą sól, wydobywa się ją z ziemi u stóp Himalajów. Ma delikatny różowy kolor i zawiera ponad osiemdziesiąt minerałów. Warto zakupić wersję gruboziarnistą i zmieloną w młynku dodawać do potraw tuż przed podaniem. Jest też polecana do kąpieli solankowych, które kojąco i regenerująco działają na skórę.

Sól kala namak

Ta czarna egzotyczna sól pochodzi z Indii i zawiera dużo siarczanów, dzięki czemu charakteryzuje się lekko jajecznym smakiem i aromatem. Sprawdza się świetnie w kuchni wegańskiej, a także u osób, które nie mogą spożywać jajek. Jest polecana do ostrych potraw. Ma szaro-różowy kolor. Zawiera aktywny węgiel, który posiada właściwości oczyszczające i przeciwbakteryjne.

Sól potasowa

To tak naprawdę sól niskosodowa, powstała z połączenia chlorku sodu oraz chlorku potasu. Temu drugiemu zawdzięcza lekko gorzki smak. Jest polecana osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, ponieważ potas niejako niweluje właściwości sodu, a dodatkowo obniża ciśnienie krwi.

Sól gorzka

Jest stosowana do celów kosmetycznych. Ze względu na zawartość siarczanu magnezu jest polecana do kąpieli solankowych – pomaga zwalczyć ból stawów, głowy i mięśni. Zmniejsza też uczucie zmęczenia. Może być stosowana jako składnik peelingującej maseczki do twarzy. Roztwór gorzkiej soli łagodzi także swędzenie po ukąszeniach komarów.

Sól fizjologiczna

Sól fizjologiczna jest produktem leczniczym, który powinien znajdować się w każdym domu. To wodny roztwór chlorku sodu który bardzo przypomina skład łez człowieka. Dlatego z powodzeniem można go stosować do nawilżania przesuszonych śluzówek oczu czy nosa. Z soli fizjologicznej warto korzystać w trakcie zapalenia spojówek i kataru.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama