Reklama

Przepiórcze jaja: Naturalny afrodyzjak i antydepresant

Miniaturowe jajka w wielu częściach świata są przysmakiem i prawdziwym rarytasem. Przepiórcze jaja charakteryzują się specyficznymi plamkami na skorupce oraz delikatnym smakiem. Zawierają wiele wartościowych substancji odżywczych, a także witamin i minerałów wspierających funkcjonowanie organizmu. Zawierają mniej kalorii od jaj kurzych i nie powodują alergii. Są za to naturalnym afrodyzjakiem, działają antydepresyjnie i zapobiegają anemii. Stanowią idealny element diety, pasują do wielu posiłków i będą pomocne przy domowych zabiegach kosmetycznych. Sprawdźcie, co zawierają przepiórcze jaja i w jaki sposób wykorzystać ich właściwości.

Reklama

Przepiórcze jaja są zdrowe

Miniaturowe nakrapiane jajka wygrywają z kurzymi pod wieloma względami. Zawierają proporcjonalnie więcej żółtka, które jest zdrowsze od białka, oraz mniej tłuszczu. Dzięki temu nie powodują tworzenia się złego cholesterolu, odpowiedzialnego za miażdżycę i ciężkie choroby układu krążenia. Są też bogatszym źródłem witaminy A, która pozytywnie wpływa na wzrok, oraz witaminy B1 poprawiającej pracę układu nerwowego. Poleca się je osobom z alergią pokarmową, ponieważ są znacznie mniej uczulające.

Przepiórcze jaja zawierają także łatwo przyswajalne białka, w tym cenne aminokwasy regulujące pracę tarczycy i wspierające procesy metaboliczne oraz usuwanie toksyn. Duża zawartość witamin z grupy B wspiera z kolei funkcjonowanie układu nerwowego – poprawia pamięć i koncentrację, pomaga walczyć ze stresem i bezsennością, jest naturalnym antydepresantem.

Znajdujące się w jajkach minerały (żelazo i selen) świetnie wpływają na układ krążenia, a fosfor jest budulcem kości i chroni przed osteoporozą, pomaga też zachować równowagę kwasowo-zasadową. Z kolei duża zawartość cynku korzystnie wpływa na skórę, paznokcie i włosy, a także potencję. Między innymi dlatego przepiórcze jajka od wieków uważane są za naturalny afrodyzjak.

Jaja przepiórcze w kuchni

Przepiórcze jajka świetnie smakują samodzielnie. Gotuje się je krócej niż jaja kurze – na twardo 3 minuty, a na miękko 60-90 sekund. Japończycy podają je na surowo m.in. w sushi. W Ameryce Południowej są dodawane do hamburgerów i zup. W Europie surowe wykorzystuje się jako dodatek do tatara wołowego, a gotowane dodaje się do tapasów – małych kanapek, które są popularną przekąską. Jajka przepiórek świetnie sprawdzają się jako składnik zup i sałatek warzywnych, a także drobiowych galaretek. Warto przyrządzać je też w postaci jajecznicy lub jajka sadzonego.

Przepiórcze jajka dla urody

Zawarte w przepiórczych jajkach substancje świetnie wpływają na skórę i włosy. Żółtko wygładza i odżywia cerę, a białko zapobiega powstawaniu zmarszczek, zmniejsza wydzielanie sebum i reguluje pracę gruczołów łojowych. Dlatego warto przygotować na ich bazie naturalną maseczkę na twarz. Wystarczy zmieszać ze sobą dwa żółtka jajek, jedną łyżeczkę miodu pszczelego i jedną łyżeczkę oliwy z oliwek. Mikstura jest przeznaczona do cery mieszanej i świetnie zregeneruje skórę twarzy. Do cery tłustej warto zastosować samo białko – należy je ubić i na kilkanaście minut nałożyć na twarz.

Jajka przepiórek będą też świetnym składnikiem naturalnej odżywki do włosów. Do jej przygotowania potrzebne będą trzy żółtka jajek, jedna łyżka miodu naturalnego oraz jedna łyżka naturalnego jogurtu. Po zmieszaniu wszystkich składników odżywkę należy nałożyć na wilgotne włosy na 15-20 minut, a następnie umyć je szamponem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama