Reklama

Pesto: Rodzaje, właściwości i zastosowania

Pesto to jeden z najzdrowszych sosów – zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest źródłem białka oraz cennych witamin i minerałów. Dzięki temu ma zbawienny wpływ na układ krążenia (obniża poziom złego cholesterolu i chroni przed miażdżycą), wzmacnia odporność, a nawet zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Pesto działa też antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Wszystko dzięki wartościowym składnikom, takim jak bazylia, orzeszki piniowe, czosnek czy oliwa z oliwek. Warto jednak wiedzieć, że pesto można przyrządzić także z innych produktów, na przykład z kolendry, nasion słonecznika czy rukoli. Poznaj rodzaje pesto, ich właściwości i zastosowania.

Reklama

Tradycyjne pesto

Tradycyjne pesto wywodzi się z Włoch, a jego główne składniki to świeża bazylia, twardy ser (zazwyczaj parmezan), orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwa z oliwek. Żeby je przyrządzić, wszystkie składniki wystarczy zmiażdżyć w moździerzu, zaczynając od czosnku i orzeszków. Pesto jest idealnym dodatkiem do makaronów, pieczywa, sałatek, serów i pizzy, a nawet zup i pierogów. Nie powinno się go jednak podgrzewać (bazylia staje się gorzka), a dodawać na gorący makaron. Roztopiony ser idealnie rozprowadzi pesto na potrawie.

Pesto z pietruszki

Osoby, które nie przepadają za smakiem bazylii, mogą zamiast niej użyć natki pietruszki. Tego typu pesto jest szczególnie polecane osobom zmagającym się ze schorzeniami układu moczowego. Natka pietruszki działa bowiem moczopędnie i pomaga zwalczyć kamicę moczową. Przyrządzone z niej pesto poprawi też trawienie i wesprze pracę jelit.

Pesto z rukoli

Rukola charakteryzuje się intensywnym, lekko gorzkim smakiem, ale ze względu na liczne właściwości odżywcze oraz ciekawy aromat warto włączyć ją do diety. Znajdziemy w niej mnóstwo wapnia, żelaza oraz cennych witamin. Bardzo korzystnie wpływa na wzrok i chroni przed zwyrodnieniami oczu, działa też bakteriobójczo. Świetnie komponuje się z nasionami słonecznika, którymi z powodzeniem możemy zastąpić orzeszki piniowe.

Pesto z kolendry

Pyszne i zdrowe pesto przyrządzimy także ze świeżej kolendry (pozostałe składniki pozostają bez zmian, ale do sosu warto dodać sok z cytryny). Roślina ta może poszczycić się wieloma właściwościami leczniczymi, wykorzystywano ją nawet w medycynie naturalnej. Pomaga rozprawić się z niestrawnością, a nawet pasożytami w układzie pokarmowym. Poprawia perystaltykę jelit i wzmacnia żołądek, łagodząc stany zapalne. Kolendra wspiera też prawidłowe funkcjonowanie wątroby i ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn, w tym metali ciężkich.

Pesto z jarmużu

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw, które jednak rzadko gości na naszych stołach. Dlatego jeśli nie mamy pomysłu, jak go wykorzystać, po prostu przyrządźmy pesto. Najcenniejszym składnikiem jarmużu są silne przeciwutleniacze o właściwościach antynowotworowych (chronią przede wszystkim przed rakiem jelita grubego, płuc, piersi, jajników i prostaty). Warzywo dostarcza też witamin i minerałów, które wzmacniają układ krążenia, pokarmowy i odpornościowy. Jarmuż dobrze komponuje się z migdałami, więc można nimi zastąpić tradycyjne orzeszki piniowe. Tak przygotowane pesto idealnie pasuje do grillowanej lub duszonej piersi z kurczaka.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama