Pestka awokado: Zdrowsza od owocu?
Pestka awokado: Zdrowsza od owocu? Awokado posiada wiele właściwości leczniczych – obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i działa antynowotworowo. Warto je spożywać mimo bardzo dużej kaloryczności, ponieważ zawarte w nim tłuszcze są bardzo zdrowe dla organizmu. Uprawą tego egzotycznego owocu zainteresowały się nawet meksykańskie kartele narkotykowe. Awokado skrywa w sobie bowiem bardzo cenny skarb – pestkę. Znajdują się w niej ogromne ilości antyoksydantów chroniących przed nowotworami, błonnika regulującego procesy trawienia i innych substancji, które działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo, a nawet odmładzająco. Sprawdź, co zyskasz, włączając ją do swojej diety.
Do pewnego czasu uważano, że pestka awokado jest niejadalna. Jednak badania naukowców potwierdziły jej wyjątkowe właściwości. Głównym jej atutem jest ogromna zawartość przeciwutleniaczy – dwukrotnie wyższa niż w miąższu owocu. Pobudzają one układ immunologiczny, chroniąc nas przed infekcjami, działają przeciwzapalnie, a także regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Antyoksydanty zwalczają też wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Naukowcy potwierdzili ich skuteczność w walce z ostrą białaczką szpikową.
Przeciwutleniacze zawarte w pestce awokado działają też odmładzająco – chronią skórę przed starzeniem się i zwiększają produkcję kolagenu, odpowiadającego za jej jędrność i elastyczność. Pestka jest też bogata w witaminy A i E, które wzmacniają włosy i chronią paznokcie przed łamliwością. Z kolei zawarta w niej luteina korzystnie wpływa na wzrok – poprawia ostrość widzenia i zapobiega chorobom oczu.
Pestka awokado wspiera także układ pokarmowy i trawienny. Zawarty w niej błonnik poprawia perystaltykę jelit, zwalcza problemy z trawieniem i zapobiega infekcjom. Przyspiesza też metabolizm i spowalniania wchłanianie glukozy, co zmniejsza uczucie głodu i pozwala szybciej schudnąć. Błonnik jest także pomocny w walce z biegunką.
Po wyjęciu pestki z owocu, powinno się ją suszyć przez kilka dni. Po tym czasie wystarczy rozbić i rozgnieść ją tłuczkiem (najlepiej włożyć ją wcześniej do woreczka), a potem dokładniej zmielić w blenderze lub moździerzu. Uzyskamy drobny proszek, który jest dość gorzki, więc warto go dodawać do słodszych posiłków - jogurtu, płatków z mlekiem, a także sałatek warzywnych i owocowych. Spożycie już jednej łyżeczki sproszkowanej pestki w ciągu dnia pozwoli na przyswojenie wszystkich cennych substancji.
Awokado posiada wiele właściwości leczniczych i zawiera ważne dla organizmu witaminy i minerały. Minusem jest jednak jego wysoka kaloryczność, co może być problemem zwłaszcza dla osób na diecie. Spożywanie pestki tego owocu jest więc świetną alternatywą, ponieważ wykazuje ona bardzo podobne właściwości i może być stosowana jako naturalny lek przeciwzapalny, a także poprawiający procesy trawienia. Zawiera ogromną ilość antyoksydantów chroniących organizm przed nowotworami i stymulujących układ odpornościowy. Może być wsparciem w leczeniu miażdżycy, cukrzycy, stanów zapalnych i nadciśnienia.