Reklama

Papaja: Oczyszcza, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami

Papaja - zwana również melonowcem zwyczajnym lub owocem aniołów - wyróżnia się nietuzinkowym wyglądem, bardzo oryginalnym smakiem i fantastycznymi właściwościami. Świetnie wpływa na układ pokarmowy, reguluje trawienie i oczyszcza organizm. Poza tym przyspiesza metabolizm, wspomaga odchudzanie, stymuluje pracę układu sercowo-naczyniowego, redukuje stres, poprawia wzrok i - co potwierdziły badania - przeciwdziała rozwojowi nowotworów, wylewom i zawałom. Równie dobroczynnie wpływa na skórę. Zatrzymuje degenerację komórek i spowalnia proces starzenia, poprawia koloryt cery i nawilża naskórek. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o papai? Jak ją wykorzystać w lecznictwie, diecie i codziennej pielęgnacji? Podpowiadamy.

Kilka słów o papai

Pochodząca z Ameryki papaja kształtem najbardziej przypomina gruszkę. Jej skórka przyjmuje najczęściej zielonkawo- żółtą barwę, a miąższ łososiowy kolor. W środku owocu znajdują się czarne, okrągłe nasiona. Znakiem rozpoznawczym papai jest miękka przypominająca masło konsystencja oraz słodkawy smak z wyczuwalną piżmową nutką. Dobroczynne działanie papaja zawdzięcza zawartym w niej składnikom. Stanowi bogate źródło witaminy C, która jest cennym przeciwutleniaczem i neutralizuje działanie wolnych rodników. Znajdziemy w niej również witaminę A oraz cenne flawonoidy; takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna czy kryptoksantyna. Wszystkie te składniki, podobnie jak witamina A, znane są z właściwości przeciwutleniających, stanowią oręż w walce z wolnymi rodnikami oraz hamują niekorzystne procesy starzenia się komórek oraz rozwój chorób, w tym nowotworów. Dodatkowo witamina A ma bardzo korzystny wpływ na proces widzenia. Papaja dostarcza również solidnych dawek minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, potas i cynk oraz kwasów tłuszczowych: nasyconych, jednonienasyconych oraz wielonienasyconych.

Papaja na dobre trawienie i odchudzanie

Obecny w papai specjalny enzym o nazwie papaina bardzo dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy, stymuluje jego pracę i chroni go przed rozmaitymi dolegliwościami. Skutecznie przyspiesza procesy przemiany materii, chroni jelita przed szkodliwym działaniem toksyn oraz niweluje wzdęcia. Włączając papaję do codziennej diety, możemy też wspomóc efektywne odchudzanie, gdyż składniki w niej zawarte przyspieszają spalanie tłuszczu. Papaja znajduje również zastosowanie w leczeniu wrzodów żołądka i infekcji dróg moczowych.

Papaja wspomaga wzrok

Papaja ma bardzo pozytywny wpływ na nasz wzrok. Zawarte w niej przeciwutleniacze, takie jak witamina czy beta-karoten, wzmacniają oczy i wspierają leczenie wielu chorób, między innymi zaćmy.

Papaja wspiera serce i naczynia krwionośne

Obecny w papai likopen stymuluje pracę serca, poprawia krążenie krwi i obniża poziom złego cholesterolu, a tym samym minimalizuje ryzyko rozwoju chorób, takich jak wylew czy zawał serce.

Wspomniany likopen, czerwony barwnik owoców i warzyw, skutecznie eliminuje z organizmu wolne rodniki, które są przyczyną rozwoju nowotworów. Przeprowadzone badania dowodzą, że dieta bogata w w produkty zawierające ten cenny barwnik może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka: prostaty, szyjki macicy, płuc i trzustki. Zawarta w papai witamina C, która spowalnia produkcję kortyzolu, sprawia, że możemy skutecznie walczyć z nadmiernym stresem i poprawić swoje samopoczucie.

Papaja w kosmetyce

Papaja to ceniony składnik kosmetyków. Obecne w niej witaminy A i E zwane "witaminami młodości" zatrzymują degenerację komórek i hamują proces wczesnego starzenia. Z kolei zawarty w niej beta-karoten zapewnia skórze gładkość i jednolity kolor, a witamina C dba o jej jędrność i stymuluje produkcję kolagenu. W papai znajdziemy ponadto spore ilości różnorodnych olejków, które dogłębnie nawilżają skórę i łagodzą objawy chorób skórnych, np. łuszczycy. Aby skorzystać z dobroczynnego działania papai, wystarczy zmiksować dwa średniej wielkości owoce z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego. Maskę można nakładać na dowolny obszar skóry. Zabieg należy wykonywać minimum trzy razy w tygodniu przez miesiąc.

Papaja w kuchni

Papaja świetnie smakuje na surowo, można wzmocnić jej smak sokiem z cytryny, solą lub pieprzem, ale doskonale komponuje się również z sałatkami owocowymi, gulaszami, curry, kurczakiem, owocami morza czy daniami pikantnymi. Ten egzotyczny owoc podkreśli również smak napojów, koktajli, sorbetów i salsy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama