Reklama

Ogórek: Pogromca zmarszczek i przyjaciel cukrzyków

Kuszący barwą zielony ogórek znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na zdrowie i zdolności wygładzania zmarszczek, ale czy wiesz, że doskonale sprawdzi się w roli przyjaciela diabetyków, skutecznie wesprze proces trawienia i pozwoli ci się szybko pozbyć tak dokuczliwych problemów, jak zapalenie żołądka, zgaga, nadkwasowość, a nawet wrzody czy zaparcia? Sprawdź, jak wiele możesz zyskać, jeśli częściej będzie się pojawiał w twojej diecie.

Ogórek i jego działanie przeciwnowotworowe

Zawarte w ogórku bardzo silne polifenole, zwane ligninami, minimalizują ryzyko wystąpienia raka piersi, szyjki macicy, jajników oraz gruczołu krokowego. Podobnie działanie wykazują obecne w nim substancje odżywcze, takie jak kucurbitany.

Źródło przeciwutleniaczy

Krzepki ogórek stanowi też doskonałe źródło przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, beta-karoten czy korzystne dla zdrowia flawonoidy, takie jak kwercetyna, która jest uważana za naturalną substancję o działaniu antyhistaminowym. Inny flawonoid obecny w ogórku, kemferol, pomaga zwalczać nowotwory oraz obniża ryzyko powstawania chorób serca.

Zdrowe drogi moczowe i nerki

Wysoka zawartość wody w ogórku sprawia, że skutecznie wspiera on proces wydalania moczu. Istnieją także dowody wskazujące na to, że regularne spożycie ogórka pomaga rozpuścić kamienie nerkowe.

Wspiera zdrowe trawienie

Duża zawartość wody i błonnika w ogórku znacząco wspiera zdrowe trawienie, regularne wypróżnianie i umożliwia zatrzymanie niekorzystnych symptomów refluksu kwasowego. Nierozpuszczalne włókna, z których składa się skóra ogórka, pozwalają pokarmowi przemieszczać się sprawnie przez układ pokarmowy. Warzywo to zawiera także enzym o nazwie erepsyn, który pomaga w rozkładzie białek. Regularne jedzenie ogórka przynosi ulgę w zaburzeniach trawiennych, takich, jak zapalenie żołądka, zgaga, nadkwasowość, a nawet wrzody i zaparcia.

Zdrowe stawy

Badania naukowe dowodzą, że wyciągi z ogórka są w stanie powstrzymywać reakcje zapalnej enzymów, takich jak cyklooksygenaza-2 (COX-2), a zawarta w nich krzemionka wzmacnia tkanki łączne w ciele - zmieszana z sokiem marchwiowym ma zdolność ograniczenia bólu wywołanego przez dnę moczanową i artretyzm, obniżając poziomu kwasu moczowego.

Ochrona mózgu

Ogórek stanowi też bogactwo flawonoli, które poprawiają pamięć i chronią komórki nerwowe przed degradacją, która pojawia się wraz z wiekiem. Przykładowo flawonol o nazwie fisetyna zapobiega pogarszaniu się zdolności uczenia i zapamiętywania u osób dotkniętych chorobą Alzheimera.

Przyjaciel cukrzyków

Ogórek zawiera hormony, które wspierają trzustkę w produkcji insuliny. Ma to kluczowe znaczenie dla utrzymania normalnego poziomu glukozy we krwi i pomaga uregulować niskie i wysokie ciśnienie.

Sprzyja zdrowiu serca

Ogórek stanowi bogate źródło potasu, istotnego elektrolitu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi w organizmie. Dodatkowo interakcja pomiędzy sodem i potasem reguluje rytm serca, impulsy nerwowe i skurcze mięśniowe.

Zapobiega zmarszczkom

Wyciąg z ogórka z uwagi na zdolność przeciwdziałania oznakom starzenia i nadawania skórze młodego wyglądu jest popularnym składnikiem wielu kosmetyków. Ponadto zawarte w tym zielonym warzywie witaminy i minerały, takie jak biotyna i krzemionka, nadają cerze, włosom i paznokciom blasku, a ponadto zwalczają cellulit.

Mocne dziąsła i świeży oddech

Według ajurwedy ogórek ma właściwość schładzania nadmiernej ciepłoty żołądka, co uważa się za główną przyczynę nieprzyjemnego oddechu. Jeśli chcesz pozbyć się dokuczliwego problemu, przyciśnij ogórka na trzydzieści sekund do podniebienia. Dzięki tej prostej metodzie, szybko zabijesz bakterie. Badania naukowe dowodzą ponadto, że picie soku z ogórka pomaga zwalczyć choroby dziąseł, takie jak choćby paradontozę czy świąd.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama