Reklama

Od kwaśnych mandarynek wykrzywia ci buzię? Japończycy mają na nie sposób

Gdyby w grudniu ktoś dokładnie przeanalizował skład ciał Polaków, okazałoby się, że przynajmniej połowę stanowią dorodne mandarynki. To owoce, bez których nie wyobrażamy sobie zimowego sezonu świątecznego. Najlepsze są okazy słodkie i pełne soku. Co zrobić, jeśli okaże się, że do domu przynieśliśmy wyjątkowo kwaśną odmianę? W takiej sytuacji sięgnijmy po prosty trik, który cieszy się popularnością w Japonii.

Właściwości mandarynek

Sezon zimowy to czas, w którym chętnie zajadamy się soczystymi mandarynkami. Doceniamy je nie tylko za cytrusowy posmak, ale także liczne właściwości zdrowotne. Badania naukowe dowodzą, że te niewielkie owoce chronią przed rakiem i cukrzycą, a także nadwagą oraz otyłością.

W jednym owocu znajduje się jedynie 35 kcal, a z powodzeniem zaspokaja on ochotę na słodkie. Jest źródłem błonnika, który wpływa na trawienie i wypełnia żołądek, tym samym zmniejszając głód. Prócz tego, za najważniejsze efekty regularnego jedzenia mandarynek uważa się przede wszystkim:

Reklama

  • wzmocnienie odporności,
  • ochronę przed chorobami oczu,
  • zniwelowanie problemów z sercem,
  • stymulację produkcji kolagenu,
  • zapewnienie młodego i promiennego wyglądu skóry.

Sprawdź: Dlaczego ogórki są pakowane w folię? Powód zaskakuje

Tak rozpoznasz najlepsze owoce

Najlepszą metodą na wybranie najsłodszych i najsmaczniejszych owoców byłoby ich spróbowanie. Nie spotkałoby się to jednak z aprobatą sprzedających. Jak zatem w inny sposób wybrać najlepsze mandarynki?

Postarajmy się sięgać wyłącznie po te owoce, które wyróżniają się intensywnie pomarańczowym kolorem. Blade, żółte lub zielonkawe niekoniecznie będą smaczne. Ważne, by skórka nie była ani zbyt gruba, ani zbyt cienka.

Dojrzałe i soczyste owoce mają intensywny smak. Jeżeli zależy nam na słodyczy, wybierajmy te o idealnie okrągłym kształcie, pomijając nieco spłaszczone. Unikajmy owoców bardzo twardych oraz rozmiękłych ze śladami obić. Co zrobić, jeśli mimo uważnego dobierania owoców nie uda nam się całkowicie uniknąć kwaśnych okazów?

Sprawdź: Czy figi można jeść ze skórką? Delektuj się ich smakiem bez kulinarnej wpadki

Japoński patent na słodkie mandarynki

Na prosty, a zarazem skuteczny patent na dodanie mandarynkom idealnej słodyczy wpadli Japończycy. Cały trik polega na włożeniu owoców do wody o temperaturze 40 st. C na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i natychmiast przekładamy do zimnej. Taki zabieg pozwoli zneutralizować kwaskowaty smak, a same mandarynki nabiorą słodyczy.

Sprawdź: Jak kupić mięso dobrej jakości? Wykorzystaj prosty trik podczas zakupów

Tego nie pomijaj po zakupie

Czy wiesz, że niezwykle istotną czynnością po zakupie mandarynek jest bardzo dokładne ich umycie? Wydawać by się mogło, że nie ma to większego sensu, gdyż nie zjadamy ich razem ze skórką. Okazuje się, że to właśnie w niej znajduje się najwięcej szkodliwych substancji oraz zanieczyszczeń, które mogą wywoływać alergie skórne oraz pokarmowe. Bardzo często również na ich powierzchni osadzają się resztki środków grzybobójczych, używanych do zabezpieczenia owoców podczas dalekiego transportu.

Sprawdź również:

Dorsz w warzywach z ananasem według Ewy Wachowicz

Sałatka z jajkiem ekspresowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mandarynki
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama