Reklama

Niesamowite zalety picia soku z fioletowej kukurydzy

Picie soku z fioletowej kukurydzy niesie ze sobą wiele zalet. Okazuje się, że sok ten jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Fioletowa kukurydza jest dostępna w obszarach wiejskich. Swój kolor zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów zwanych również flawonoidami, które są odpowiedzialne za korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia fioletowej kukurydzy. Oto zalety picia soku z fioletowej kukurydzy.

Reklama

Przeciwutleniacze

Eksperci z zakresu żywienia twierdzą, że rośliny uprawne w kolorze głębokiego fioletu zawierają spore ilości przeciwutleniaczy. Dokładnie są to antocyjany. Antocyjany to najmocniej działające przeciwutleniacze, jakie zostały odkryte w świecie żywieniowym. Im bardziej purpurowa barwa, tym silniejsze działanie przeciwutleniające. Dlatego też fioletowa kukurydza ma taką moc.

Działanie przeciwcukrzycowe

Znajdujące się w fioletowej kukurydzy antocyjany wzmacniają gruczoły, co pozytywnie wpływa na trzustkę i wydzielanie przez nią insuliny. Antocyjany regulują odkładanie się tłuszczu, co zapobiega otyłości. Mniejsza ilość tłuszczu i utrzymana w normie waga redukują prawdopodobieństwo występowania podwyższonego poziomu cukru we krwi. Wielu ludzi umiera z powodu cukrzycy, dlatego warto pić sok z fioletowej kukurydzy, aby zmniejszyć szanse na pojawienie się tej choroby.

Zapobieganie rakowi

Ponieważ sok z fioletowej kukurydzy posiada sporą ilość przeciwutleniaczy, chroni oraz wspomaga leczenie raka. Przeciwutleniacze spowalniają rozwój guza, oraz zabijają komórki rakowe dzięki połączeniu antocyjanów, witaminy C oraz E.

Antocyjany pomagają nie dopuszczać elektronów do wolnych rodników, które ich nie mają. Neutralizują także elektrony i sprawiają, że stają się one nieszkodliwe. Im więcej antocyjanów znajduje się w organizmie, tym lepiej zachodzi proces rozbrajania wolnych rodników. Rodniki mogą niszczyć komórki oraz układ odpornościowy.

Właściwości przeciwzapalne

Badania udowodniły, że cyjanidyna przejawia właściwości przeciwzapalne. Prawdopodobnie jest to cecha charakterystyczna antocyjanów.

Ciśnienie krwi

Nieleczone wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do chorób serca, utraty pamięci, utraty wzroku, udaru oraz uszkodzenia nerek. Magazyn “Journal of Nutritional Science and Vitaminology” opublikował raport, w którym stwierdza się, że antocyjany obecne w fioletowej kukurydzy obniżają wysokie ciśnienie krwi.

Działanie przeciwstarzeniowe

Dzięki kolagenowi oraz witaminie E, fioletowa kukurydza zdecydowanie opóźnia procesy starzenia. Najważniejsze, że dodaje energii oraz wigoru, dzięki czemu możesz cieszyć się życiem i nie myśleć o starzeniu. Fioletowa kukurydza wspomaga reprodukcję nowych i zdrowszych komórek w organizmie.

Spowalnianie uszkadzania nerek u diabetyków

Fioletowa kukurydza redukuje stany zapalne i dlatego odgrywa istotną rolę w przypadku wystąpienia uszkodzenia nerek u diabetyków.

Przepis na sok z fioletowej kukurydzy

Składniki:

1 szklanka owoców (świeżych)

½ szklanki soku z limonki (świeżego)

2 goździki

2 laski cynamonu

3,5 litra wody

10 dag ziarna kukurydzy lub ½ kg kukurydzy w kolbach (fioletowej)

substancja słodząca (syrop z niebieskiej agawy lub syrop z yaconu)

Sposób wykonania:

Aby przyrządzić swój własny sok z fioletowej kukurydzy wsyp jej ziarna do garnka i zalej 3,5 litrami wody.

Dodaj laski cynamonu oraz goździki i pozostaw na całą noc. Jeśli chcesz szybciej przygotować sok zagotuj całość na mocnym ogniu.

Następnie przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu. Zawartość garnka zabarwi się na fioletowy, bakłażanowy kolor.

Przelej zawartość garnka do naczynia, a garnek ponownie wypełnij wodą i zagotuj ją na wolnym ogniu.

Następnie po godzinie przelej miksturę do tego samego naczynia.

Dodaj pół szklanki soku z limonki i pozwól, aby mikstura ostygła.

Włóż całość do lodówki.

Pozostaw na tydzień, a następnie delektuj się sokiem z fioletowej kukurydzy domowej roboty.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama