Reklama

Niesamowite korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia ryb!

Największym bogactwem jakie dają nam ryby są kwasy tłuszczowe omega 3 oraz wysoka zawartość białka i witamin. Wszystkie gatunki ryb uważane są za dobre dla naszego zdrowia, a lekarze zalecają aby spożywać ryby przynajmniej raz w tygodniu. Regularne jedzenie ryb może zmniejszyć ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Badania naukowe potwierdziły, że ryby mają niesamowite korzyści zdrowotne. Oto kilka korzyści wynikających z jedzenia ryb:

Reklama

Wspomagają serce

Zawał serca i udar mózgu są największymi zabójcami XXI wieku. Ryby są najlepszym pokarmem dla osób cierpiących na przewlekłe choroby związane z sercem. Badania wykazały, że ryby mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3, które wspomagają i chronią nasze serce.

Zwiększona wydolność mózgu

Wraz z wiekiem nasza pamięć co raz bardziej się pogarsza. Naukowcy wykazali, że spożywanie ryb kilka razy w tygodniu, przyspiesza pracę mózgu. Dzięki temu możemy zapamiętać więcej informacji i obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Zdrowa skóra i włosy

Tłuszcze zawarte w rybach są doskonałe dla skóry i włosów. Kwasy tłuszczowe omega 3, pomagają chronić skórę przed działaniem szkodliwych czynników atmosferycznych. Duża zawartość białka w rybach sprawia, że zwiększa się produkcja kolagenu, dzięki czemu nasza skóra na dłużej pozostaje gładka i elastyczna.

Zmniejszają ryzyko zachorowania na depresję

Jedzenie ryb dwa lub nawet trzy razy w tygodniu może pozytywnie przyczynić się do zmiany naszego stosunku do życia! Badania wykazały, że spożywanie ryb może nawet zwiększyć skuteczność leków antydepresyjnych.

Dobre dla wzroku

Regularne spożywanie ryb może pomóc chronić nasze oczy oraz minimalizować ryzyko zwyrodnień powstałych przez długie przesiadywanie przed komputerem. Poza tym kwasy tłuszczowe omega 3 i witamina A wzmacniają wzrok i przeciwdziałają kurzej ślepocie.

Wspomagają naczynia krwionośne

Dzięki kwasom tłuszczowym omega 3 zawartych w rybach, możemy zmniejszyć ryzyko zakrzepicy. Według badań, osoby, które spożywają ryby minimum raz w tygodniu są mniej narażone na choroby układu krwionośnego.

Chronią płuca

Wiele badań naukowych wykazało, że spożywanie ryb i skorupiaków może ochronić płuca przed szkodliwym działaniem na przykład dymu papierosowego. Wykazano również, że ryby zmniejszają ryzyko zachorowania na astmę u dzieci i pomagają zmniejszyć jej objawy.

Zapobiegają chorobie jelit

Badania wykazują, że dieta bogata w tłuste ryby i owoce morza, pomaga chronić nas przed zapaleniem jelita grubego. Związki zawarte w rybach są bardzo cennymi substancjami, które w znaczny sposób poprawią kondycję naszego zdrowia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama