Reklama

Niesamowite korzyści zdrowotne Wasabi

Chrzan japoński, zwany inaczej wasabi czy też wasabia japońska jest to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych, który ma oryginalny ostry smak. Roślina ta jest uprawiana głównie w Japonii, w Korei i na Tajwanie. Wielu kucharzy na całym świecie używa chrzanu wasabi do swoich potraw, ponieważ chrzan dodaje charakterystycznego ostrego smaku. Wasabi jest bogaty w minerały takie jak cynk, potas, fosfor, sód oraz magnez. Według badań, regularne spożywanie chrzanu wasabi może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Poniżej znajduje się kilka niesamowitych korzyści chrzanu wasabi o których na pewno nie miałeś pojęcia!

Reklama

Zwalcza stany zapalne w organizmie

Ze względu na obecność wielu ważnych składników i minerałów, wasabi posiada doskonałe właściwości przeciwzapalne, które pomagają zapobiegać różnym chorobom. Wasabi pomaga walczyć z bólem, który jest spowodowany stanem zapalnym w organizmie.

Poprawia trawienie

Chrzan wasabi posiada substancje, które wspomagają proces trawienia, uwalniając nas tym samym od uciążliwych problemów związanych z zaparciami. Wasabi eliminuje szereg toksyn, które znajdują się w przewodzie pokarmowym i zawiera dużą ilość cennego błonnika pokarmowego.

Zwalcza bakterie

Naukowcy udowodnili, że wasabi uniemożliwia rozwój niektórych rodzajów bakterii. Dzięki temu może on być stosowany zapobiegawczo w czasie zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienie i grypę.

Wspomaga układ oddechowy

Chrzan wasabi może być stosowany przez osoby mające problemy z chorobami układu oddechowego. Wasabi pomaga oczyścić drogi oddechowe oraz powstrzymać objawy chorób takich jak astma.

Chroni przed rakiem

Ze względu na obecność składników wspomagających wątrobę, chrzan neutralizuje toksyczne substancje obecne w układzie pokarmowym. Dlatego wasabi uważany jest za najzdrowszy dodatek do ciepłych dań, który może ochronić nasz organizm przed nowotworem.

Wspomaga serce

Wasabi zawiera substancje, które wspomagają pracę serca. Wysoka zawartość magnezu występująca w wasabi chroni serce przed nadmiernym stresem oraz wspomaga jego regularną pracę.

Oczyszcza organizm

Chrzan wasabi ma właściwości potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki substancjom zwalczającym bakterie, wasabi pomaga w naturalny sposób oczyścić organizm z toksyn.

Źródło witamin i minerałów

Wasabi jest źródłem witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego ciała. Wysoka zawartość witaminy C, potasu, sodu i magnezu pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Niska zawartość kalorii

Chrzan wasabi jest idealny dla osób będących na ścisłej diecie ponieważ zawiera niewiele kalorii, a jest bardzo pożywny. Dania zawierające wasabi pomagają utrzymać prawidłową wagę ciała oraz są polecane przez dietetyków.

Redukuje oznaki starzenia

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wasabi przyczynia się do poprawy wyglądu naszej skóry. Minerały obecne w chrzanie pomagają zredukować oznaki starzenia się skóry i pozostawiają ją jędrną i błyszczącą.

Oczyszcza zatoki

Chrzan wasabi jest bardzo przydatny dla osób cierpiących na choroby górnych dróg oddechowych, a w szczególności zatok. Wyraźny smak wasabi gwarantuje nam oczyszczenie zatok, a witamina C pomoże utrzymać ich zdrowie na dłużej.

Zapobiega próchnicy

Wasabi jest bardzo przydatne w walce z próchnicą. Regularne dodawanie wasabi do potraw może zmniejszyć ryzyko wystąpienia próchnicy, szczególnie w przestrzeniach międzyzębowych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama