Reklama

Nie wyrzucaj skórki z cebuli. Ma cenne właściwości

Skórka z cebuli - jak wykazały badania - stanowi źródło przeciwutleniaczy, które mogą wyraźnie poprawić ogólny stan zdrowia człowieka, jak również błonnika, flawonoidów oraz antyoksydantów bardzo korzystnie wpływających na kondycję skóry. Jakie jeszcze korzyści zdrowotne można czerpać z zewnętrznej warstwy cebuli? Cebula ze skórką zawiera więcej przeciwutleniaczy Zewnętrzna warstwa cebuli jest bogata w silny pigment o nazwie kwercetyna, która jest bardzo skuteczna w przypadku zmniejszania i zapobiegania nadciśnieniu oraz zatykaniu tętnic. Ponadto skórka z cebuli posiada właściwości antyrakowe, przeciwgrzybicze, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Wprowadzenie cebuli do diety znacznie ogranicza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, raka jelita grubego, otyłości, cukrzycy typu drugiego oraz problemów z układem pokarmowym.

Reklama

Detoks organizmu

Spożywanie cebuli jest świetnym sposobem na przeprowadzenie detoksu organizmu. Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że zaparzysz skórkę z cebuli, przecedzisz napar i będziesz spożywać regularnie każdego dnia. Możesz przechowywać go w słoiku. Jeśli chcesz stworzyć dzienną dawkę ekstraktu ze skórki cebuli, po prostu zaparz kilka sztuk, zalej gorącą wodą i przykryj. Parzenie powinno trwać około 15 minut. Płyn możesz spożywać również przed snem. Kwercetyna działa również uspokajająco, dlatego pijąc ją przed snem, zapewnisz sobie spokojny, dobrej jakości sen.

Skórka z cebuli do zup i gulaszu

Skórkę z cebuli w łatwy sposób możesz wykorzystać do zup lub jako bazy do gulaszu. Możesz także dodać jej do domowej receptury chilli. Kwercetyna, stanowiąca główny składnik skórki cebuli, jest również bardzo pożytecznym flawonoidem - przeciwutleniaczem skutecznym w walce z komórkami rakowymi.

Skóra z cebuli jest bogata w błonnik

Jak wynika z badań naukowych, cebula może być stosowana jako wspaniały dodatek do każdej diety ze względu na wysoką ilość błonnika nierozpuszczalnego, co wpływa korzystnie na wypróżnienie. Dodatkowo ze względu na to, że jest to błonnik nierozpuszczalny, to nie jest on wchłaniany do organizmu, ale zapewnia uczucie sytości, przez co przez dłuższy czas nie sięgamy po jedzenie.

.

Zmniejsza ryzyko problemów zdrowotnych

Nierozpuszczalny błonnik usuwa toksyczne odpady z jelit, stabilizuje poziom pH, a dodatkowo hamuje powstawanie i rozwój komórek nowotworowych. Błonnik jest bardzo korzystny dla ogólnego stanu zdrowia, zmniejsza ryzyko wielu problemów zdrowotnych w tym chorób układu krążenia, raka jelita grubego, otyłości i cukrzycy typu drugiego.

Uwaga: Kobiety w ciąży lub karmiące piersią nie powinny spożywać skórki cebuli w żadnej formie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama