Reklama

Najlepsze zioła i przyprawy do ryb

Ryby powinny gościć na naszych stołach przynajmniej dwa razy w tygodniu. Są bowiem źródłem pełnowartościowego białka, a także cennych witamin i minerałów. Najzdrowsze są tłuste ryby morskie, ponieważ znajdują się w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Chronią one przed miażdżycą i chorobami serca, zmniejszają ryzyko osteoporozy i wzmacniają odporność. Zdarza się jednak, że unikamy ryb ze względu na charakterystyczny, odpychający zapach i posmak. Podpowiadamy, jak kupić świeżą rybę i w jaki sposób pozbyć się niechcianych aromatów. Sprawdź też, które zioła i przyprawy poprawią smak ryb.

Jak rozpoznać świeżą rybę?

W dużych sklepach mamy ogromny wybór świeżych ryb. Niestety część z nich może się już nie nadawać do spożycia. Dyskwalifikujący jest przede wszystkim charakterystyczny nieprzyjemny zapach, który świadczy o postępującym procesie psucia się. Świeża ryba może wydzielać co najwyżej aromat morza lub rzeki. Skóra powinna być gładka i wilgotna, a łuski przylegające do skóry. Dobrym wyznacznikiem są również oczy – jasne, błyszczące i wypełniające cały oczodół świadczą o świeżości ryby. Absolutnie nie kupuj takiej z mętnymi i zapadniętymi oczami. Warto też zwrócić uwagę na skrzela, które w zależności od gatunku powinny być czerwone lub jasnoróżowe (w żadnym wypadku nie brązowe czy białe lub pokryte śluzem). Mięso świeżej ryby jest jędrne – po naciśnięciu szybko wraca do pierwotnego kształtu. Jeśli ryba jest przekrojona, sprawdź, czy jej ości ściśle przylegają do mięsa – to także dobry znak.

Jak zabić rybi posmak i zapach?

Niektóre ryby, nawet świeże, wydzielają charakterystyczny ostry zapach (np. śledzie), który odstrasza przed ich kupowaniem i jedzeniem. Można się go jednak pozbyć jeszcze przed obróbką termiczną. Rybę wystarczy umyć pod bieżącą wodą (główną przyczyną nieprzyjemnego zapachu jest znajdujący się na skórze śluz), a następnie obficie skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na godzinę. Innym sposobem jest moczenie ryby przez 2 godziny w mleku, które bardzo dobrze pochłania zapachy. Ta metoda jest szczególnie przydatna w przypadku ryb o zapachu i posmaku mułu (np. karp, sum, pstrąg). Świetnie sprawdza się też zamarynowanie ryb na kilkanaście-kilkadziesiąt minut przed ich przyrządzaniem. Do oliwy z oliwek wystarczy dodać rozgnieciony ząbek czosnku, koper, sok z cytryny i ulubione zioła. Które przyprawy najlepiej poprawiają smak ryb?

Najlepsze przyprawy i zioła do ryb

Sekretem aromatycznej ryby są odpowiednie przyprawy i dodatki, które wydobędą głębię smaku. Niezastąpiony w każdym przypadku jest sok z cytryny, którym należy obficie skropić rybę – sprawia, że mięso jest delikatniejsze, a co najważniejsze – pozbawione charakterystycznego posmaku mułu. Istotna jest także sól, ale jedynie w niewielkich ilościach, ponieważ wysusza mięso (a poza tym ryby same w sobie są lekko słone). Miłośnicy pikantnych smaków do ryb powinni dodawać pieprz, a także świetnie komponujący się w tym zestawieniu koper. Smak tłustych ryb (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, szprot) najlepiej podkreślą zioła takie jak rozmaryn i majeranek. Dobrym pomysłem jest też dodanie szczypty słodkiej lub ostrej papryki (zamiast pieprzu), która ułatwi strawienie potrawy. Do pieczonych i zapiekanych ryb warto dodawać kilka plasterków czosnku (zaostrzy smak i nada mu wyraz) lub trawy cytrynowej (sprawi, że posiłek będzie miał bardziej świeżą nutę). Z kolei w przypadku duszonych i smażonych ryb dobrze sprawdza się odrobina curry. Miłośnicy delikatnych aromatów będą zadowoleni z połączenia bazylii, natki pietruszki, rozmarynu i odrobiny czosnku. Do ryb gotowanych warto dodawać też liść laurowy oraz tymianek.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama