Reklama

Najlepsze zalety zielonych warzyw

Włącz do swojej diety dużo zielonych warzyw, a będziesz mieć z tego dużo korzyści dla zdrowia. Podczas wizyty w sklepie wybieraj tylko te najświeższe i nie patrz na cenę. Świeże i mocno zielone warzywa są lepsze, niż te lekko zwiędłe i pobladłe. Warzywa można spożywać na wiele sposobów – w formie sałatki, koktajlów, sosów czy jako dodatek do kanapek. Oto lista zalet, jakie dają zielone warzywa.

Reklama

Poprawa zdrowia kości

Z wiekiem nasze kości stają się bardziej kruche i łamliwe. To kobiety częściej zauważają takie zmiany. Dzięki jedzeniu zielonych warzyw można zapobiec osteoporozie lub chorobie endokrynnej kości. Ich przyczynami są liczne czynniki, takie jak dieta, styl życia, geny. Regularne zjadanie zielonych warzyw może poprawić stan naszych kości. Te warzywa zawierają dużo wapnia, który jest bardzo ważny dla kości. Oprócz tego zawierają witaminę K, która zwiększa ilość osteokalcyny w organizmie –  białka, które poprawia gęstość kości.

Zapobieganie nowotworom

Badania pokazują, że wiele zielonych warzyw może zapobiegać nowotworom. Regularne spożywanie liściastych warzyw nie tylko polepszy nasze ogólne zdrowie, ale także uchroni przed tymi niebezpiecznymi chorobami. Warzywa zawierają bardzo dużo antyoksydantów, flawonoidów i karotenoidów, które walczą z nowotworami żołądka, jelita grubego, piersi i skóry. Pamiętaj o jedzeniu takich warzyw jak brokuły, cukinia czy brukselka.

Polepszenie metabolizmu

Zielone warzywa są kluczem do lepszego metabolizmu, który pomoże stracić na wadze. Te warzywa są pełne błonnika i żelaza, zawierają mało tłuszczu. Dzięki szybszemu metabolizmowi krwinki czerwone lepiej transferują składniki odżywcze w organizmie. Dzięki witaminom i minerałom i niskiej liczbie kalorii, zielone warzywa pomogą ci schudnąć.

Funkcjonowanie mózgu

Ciemnozielone warzywa jak szpinak czy brokuły zapobiegną starzeniu się mózgu. Są bogate w witaminę B i B9, które poprawiają ogólną koncentrację i funkcjonowanie mózgu. Zielone warzywa są również pełne antyoksydantów i karotenoidów, które chronią mózg przed wolnymi rodnikami. Jeśli masz problemy z pamięcią, musisz jeść więcej warzyw.

Więcej energii

Jeśli czujesz zmęczenie o dziwnych porach dnia, możliwe, że potrzebujesz więcej zielonych warzyw w swojej diecie. Kiedy brakuje ci żelaza, skutkiem może być brak energii. Warzywa takie jak jarmuż, szpinak i brokuły są dobrym źródłem żelaza i witaminy C, które dodają energii i poprawiają odporność.

Inne korzyści

Zielone warzywa zawierają też dużo kwasu foliowego, który polepsza owulację i zmniejsza ryzyko wystąpienia defektów u noworodków. Zawarte w warzywach żelazo pomaga walczyć z anemią, dzięki czemu polepsza metabolizm na poziomie komórkowym, co ułatwi zajście w ciążę.

Nasze ciało jest naszą świątynią i musimy o nie dbać, czyli utrzymywać w zdrowiu i dobrej kondycji. Aby osiągnąć upragnione przez nas cele, musimy jeść zdrowe produkty. Zdrowa dieta rozwiąże wiele naszych problemów i zapewni dłuższe życie. Dodaj zielone warzywa do swojego jadłospisu, by mieć z nich wszystkie wymienione wyżej korzyści. Najlepiej jeść je w surowej postaci i unikać zbyt długiej obróbki termicznej. Dzięki temu zachowają więcej witamin i składników odżywczych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama