Reklama

Morszczuk: Wartość odżywcza i zastosowanie. Jak przyrządzić?

Dietetycy zalecają, by w codziennym jadłospisie znaleźć miejsce dla ryb. Nie tylko są skarbnicą składników odżywczych, ale też stanowią produkt bardzo uniwersalny, który podawać można w najróżniejszych wariantach. Nie ograniczajmy się wyłącznie do tuńczyka z puszki czy wigilijnego karpia! Niech wstępem do odkrywania kolejnych smaków będzie morszczuk, którego delikatne białe mięso przypadnie do gustu nawet tym osobom, które do tej pory omijały rybne posiłki z daleka.

Reklama

Morszczuk - co to za ryba?

Charakteryzuje się ciałem o podłużnym kształcie. Długość dorosłych osobników oscyluje w okolicach 45-50 cm, choć zdarzają się wśród morszczuków prawdziwe giganty mierzące prawie 1,5 m. Jako drapieżniki żywią się przede wszystkim mniejszymi rybami. Większość dnia spędzają przy dnie, żerują głównie w nocy.

Ich białe mięso zalicza się do produktów chudych. W 100 g znajduje się niespełna 90 kcal, więc mogą być bardzo dobrym uzupełnieniem diety odchudzającej. W sklepach rybnych najczęściej można kupić je pod postacią filetów (co docenią osoby, które chcą ograniczyć ilość ości w posiłku) oraz tuszek.

Jak kupować morszczuka?

W jego przypadku należy trzymać się uniwersalnych zasad związanych z kupowaniem ryb. Morszczuk powinien mieć łagodny, morski zapach. Rybie należy przyjrzeć się dokładnie - naloty czy ciemne ślady świadczą o tym, że jest nieświeża. Jeśli zdarzyłaby się okazja, by zobaczyć rybę w całości, uwagę powinny zwracać błyszczące, wypukłe oczy oraz sprężyste mięso. Takiego morszczuka śmiało można zabrać do domu!

Podczas zakupów trzeba pomyśleć o morszczuku w kontekście bardziej globalnym i wziąć pod uwagę stan rybnych zasobów. Stada tego gatunku w wielu miejscach na świecie (np. w Morzu Śródziemnym) są mocno przełowione, a zwierzęta mają małą szansę na odbudowę populacji. Z tego powodu należy kupować ryby, które pochodzą ze zrównoważonych połowów i opisane są odpowiednim certyfikatem. Oznaczenia te wskazują na to, że mamy do czynienia z produktem, który pochodzi z legalnego źródła, a poławianie ryb nie zagraża równowadze środowiska naturalnego.

Dlaczego warto jeść morszczuka?

Jeszcze nie sięgamy po niego tak często, jak po mintaja czy łososia, jednak warto zmienić ten stan rzeczy ze względu na cenne składniki odżywcze. Zastanawiasz się nad tym, czy morszczuk jest zdrowy? Zwróć więc uwagę na wysoką zawartość kwasu DHA, który należy do grupy kwasów omega-3. Stanowi jeden z budulców mózgu oraz warunkuje poprawne działanie całego układu nerwowego. Jego niedobór może doprowadzić nie tylko do problemów z rozwojem, uczeniem się i zapamiętywaniem, ale też do kłopotów ze wzrokiem.

Witaminy i składniki mineralne

Lista dobroczynnych właściwości morszczuka jest naprawdę długa. Ryba to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które jest nieodzowne dla działania mięśni i powinno znajdować się w diecie każdego - nie tylko zawodowych sportowców. Selen, wapń, fosfor, witamina B12, niacyna - morszczuk jest skarbnicą tych składników, a każdy z nich odpowiada za istotne funkcje w organizmie. Jak konkretnie działają?

Uwzględnić morszczuka w menu powinny osoby, które zmagają się lub są zagrożone nadciśnieniem. Ryba bardzo dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz działanie tarczycy, której choroby są coraz częściej diagnozowane. Posiłek, podczas którego na talerzu pojawi się morszczuk, pomoże dostarczyć ciału składników niezbędnych dla zachowania mocnych kości i zębów. Sprawny przebieg przemiany materii, wsparcie dla odporności oraz wytwarzania czerwonych krwinek są dodatkowymi argumentami, które przemawiają na korzyść morszczuka.

Zobacz też: Pyszny pstrąg z warzywami

Morszczuk - jak przyrządzić?

Istnieją smakosze, których nie trzeba dwa razy zapraszać do stołu, gdy wiedzą, że w menu pojawi się ryba. Sprawdzone przepisy na morszczuka przydadzą się nie tylko fanom rybnych specjałów, ale przede wszystkim osobom, które są do nich nastawione sceptycznie. Morszczuka można podać w naprawdę apetyczny sposób!

Jak smażyć morszczuka?

To popularny w Polsce sposób obróbki ryb, choć z pewnością morszczuk panierowany nie należy do najzdrowszych i najbardziej dietetycznych potraw. Jeśli jednak zależy ci na przyrządzeniu ryby w ten sposób, do smażenia używaj wyłącznie oleju rzepakowego lub masła klarowanego. Mięso kładź na patelni z grubym dnem w momencie, gdy olej będzie porządnie rozgrzany.

Morszczuk gotowany na parze

Przyrządzanie dań w ten sposób to świetny patent na ograniczenie ilości spożywanych kalorii. Nie mają racji osoby, które twierdzą, że ten rodzaj obróbki wiąże się z nieciekawymi i nijakimi efektami na talerzu. Grunt to właściwie dodatki! Jak przyprawić morszczuka? Smak ryby urozmaicą tymianek, szałwia oraz estragon.

Polecamy: Jakich ryb nie jeść na wakacjach? Najgorsze wybory

Morszczuk z piekarnika

Ryba z piekarnika będzie aromatyczna i soczysta, jeśli dodasz przyprawy i przygotujesz ją w papilotach, ewentualnie folii aluminiowej. Dzięki temu mięso nie wyschnie i nawet najbardziej uparty sceptyk będzie musiał przyznać, że ma do czynienia z wyjątkowo smacznym daniem. Morszczuka w piekarniku warto przygotować od razu z warzywami: smak nie tylko będzie bogatszy, ale też zaoszczędzisz sporo czasu. Wykorzystaj pomidorki koktajlowe, marchew, cukinię, brokuły, cebulę... Eksperymenty mile widziane!

Morszczuk z grilla

To doskonały pomysł dla wszystkich, którym przejadły się już tłuste kiełbasy i karkówka, królujące wśród potraw serwowanych z grilla. Pamiętaj, by morszczuka nie układać bezpośrednio na ruszcie! Przyda się wspomniana już folia aluminiowa lub koszyczek przeznaczony do grillowania ryb, dzięki któremu mięso nie rozpada się i zachowuje apetyczny kształt.


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama