Reklama

Mąka orkiszowa: Właściwości i zastosowania

Mąkę orkiszową warto włączyć do codziennej diety. Nadaje się do wypieków, przyrządzania chleba i naleśników. Produkuje się ją z jednej z najzdrowszych odmian pszenicy. Znajdziemy w niej wiele cennych składników odżywczych, dzięki którym wzmocnimy odporność, poprawimy kondycję układu krążenia, a nawet samopoczucie. Mąka orkiszowa jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Nie tylko chroni przed anemią, ale zapobiega problemom trawiennym. Sprawdź, dlaczego warto korzystać z mąki orkiszowej i poznaj jej zastosowania.

Reklama

Czym jest mąka orkiszowa i co zawiera?

Orkisz to odmiana pszenicy, która nie była poddawana modyfikacjom, dlatego uznaje się ją za zdrowszą od tradycyjnej pszenicy. Od kilkunastu lat orkisz staje się coraz bardziej popularny wśród osób zainteresowanych zdrowym odżywaniem się, zwiększają się też uprawy tego cennego zbożna (głownie są to uprawy ekologiczne).

Mąka orkiszowa jest bogatym źródłem roślinnego białka, błonnika (zwłaszcza mąka pełnoziarnista) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w niej również cenne witaminy i minerały, m.in. witaminę A, E, K i witaminy z grupy B, potas, fosfor, cynk, magnez, selen, miedź, wapń i żelazo. Mąka orkiszowa zawiera też fitosterole, czyli substancje naturalnie obniżające poziom cholesterolu w organizmie. W mące tej znajduje się również gluten, więc jej spożywanie powinny skonsultować z lekarzem osoby chorujące na celiakię i z nietolerancją glutenu (u wielu osób mąka orkiszowa nie wywołuje dolegliwości mimo znajdującego się w nim glutenu).

Właściwości mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Znajdujące się w niej nienasycone kwasy tłuszczowe oraz polifenole obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie tętnicze krwi i wzmacniają naczynia krwionośne. Dzięki temu wspierają pracę serca i chronią przed groźnymi chorobami, takimi jak miażdżyca, zawał i udar. Bogactwo witamin i minerałów znajdujących się w mące orkiszowej ma także zbawienny wpływ na układ nerwowy. Witaminy z grupy B stymulują pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, a w dodatku ułatwiają walkę ze stresem i bezsennością.

Regularne spożywanie mąki orkiszowej zmniejsza też ryzyko anemii. Wszystko dzięki dużej zawartości żelaza, które przyczynia się do produkcji czerwonych krwinek, a co za tym idzie poprawia ukrwienie organizmu i ułatwia jego dotlenianie. Mąka orkiszowa wzmacnia też odporność i chroni przed dolegliwościami trawiennymi. Znajdujący się w niej błonnik reguluje pracę jelit i rytm wypróżnień, chroni przed zaparciami i na dłużej zapewnia uczucie sytości po posiłku. Hamuje też apetyt i przyspiesza metabolizm, co jest szczególnie cenne w trakcie diet redukcyjnych.

Zastosowania mąki orkiszowej

W sklepach dostępna jest mąka orkiszowa biała lub pełnoziarnista. Ta pierwsza jest nieco mniej kaloryczna, ale dostarcza do organizmu znacznie mniej błonnika i minerałów. Mąka orkiszowa charakteryzuje się lekko słodkim i orzechowym smakiem. Idealnie nadaje się do wypieku chleba, bułek, makaronu, spodu do pizzy, tart czy babeczek. Przygotujemy z niej także naleśniki. Kupić można też gotowe produkty z mąki orkiszowej, takie jak ciasteczka, suchary, chrupkie pieczywo, wafle i krakersy. Warto wiedzieć, że w sklepach dostępna jest również kasza orkiszowa, która jest bogatym źródłem białka i błonnika, oraz kawa orkiszowa.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama