Reklama

Maca żelatynizowana - właściwości zdrowotne

Być może słyszałeś o macy w proszku, substancji pozyskiwanej z korzeni rośliny rosnącej w górzystych regionach Peru, ale maca żelatynizowana jest produktem stosunkowo nowym. To roślina niezwykle bogata w witaminy i określana często mianem super żywności. Tym, co czyni proszek z żelatynizowanej macy tak niezwykłym, jest sposób jej wytwarzania. Przygotowuje się go z wysuszonych na słońcu korzeni, które następnie gotuje się pod ciśnieniem w celu wytrącenia skrobi, co poprawia trawienie i przyswajalność ekstraktu przez organizm. Maca żelatynizowana jest dużo bardziej zagęszczona niż zwykły proszek, a ze względu na łatwość jej trawienia, zawarte w niej wartościowe składniki są szybciej przyswajane przez organizm. Oto lista 10 korzyści da zdrowia, jakie niesie ze sobą jedzenie żelatynizowanej macy.

Reklama

Podnosi poziom energii

Jedną z pierwszych zmian, jakie w sobie zaobserwujesz, gdy zaczniesz jeść macę będzie zauważalny wzrost poziomu energii. Jeśli zaliczasz się to ludzi, którzy często czują się zmęczeni w ciągu dnia, sproszkowana maca może być znakomitą pomocą. Wielu zawodowych sportowców używa wyciągu z jej korzeni dla podniesienia energii i wytrzymałości. Nawet niewielka ilość dodana do posiłku może zapewnić dobre samopoczucie i witalność przez cały dzień.

Ma bardzo dobry wpływ na kości

Sproszkowana maca zawiera wysoki poziom substancji odżywczych budujących nasze kości oraz magnez i fosfor, dzięki którym są zdrowe i wytrzymałe. Niezaprzeczalna jej zaletą jest fakt, że może być dodana do każdego właściwie posiłku, tym samym zapewniając odpowiednią dawkę wapnia, bez dodatkowych kalorii, tak jak inne produkty mleczne.

Może obniżyć uczucie niepokoju orz depresję

Sproszkowana maca uważana jest także za środek poprawiający nastrój. Właściwość tą zawdzięcza unikalnemu składnikowi, który występuje tylko w tej roślinie, o nazwie macamides, o którym sądzi się, że ma zdolność zwalczenia depresji i niepokojów.

Jest dobra dla zdrowia skóry

Wiele spośród witamin i minerałów, których nasz organizm potrzebuje, aby pozostawać zdrowym zawartych jest właśnie w roślinie maca. Z tego względu używa się jej także jako środka pielęgnacyjnego. Wiele osób wskazywało, że jakość ich skóry poprawiła się znacząco po tym, jak zaczęli używać sproszkowanej macy.

Może pomóc zredukować uderzenia gorąca

Maca pomaga przywrócić równowagę hormonalną, a także ograniczyć znacząco uderzenia gorąca, które pojawiają się u kobiet w czasie menopauzy. Regularne zażywania tej rośliny może pomóc złagodzić symptomy napięcia porzedmiesiączkowego .

Poprawia sprawność seksualną

Maca uznawana jest także za silny afrodyzjak, zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Zwiększa libido oraz wpływa korzystnie na sprawność seksualną. Sądzi się także, że dzięki swoim zdolnościom do regulowania poziomu hormonów zwiększa płodność, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Wspomaga krążenie krwi w organizmie

Dodawanie proszku maca do codziennych posiłków wpływa korzystnie na krążenie krwi. Oznacza to zatem, że więcej tlenu będzie docierało do mózgu i do mięśni, co przełoży się na podniesienie twojej zdolności do koncentracji oraz sprawi, że będziesz zdolny do większego wysiłku fizycznego. Polepszone krążenie to także mniejsze ryzyko rozwinięcia chorób serca oraz udaru.

Pomaga w dbać o zdrowie

Proszek maca zawiera cynk, magnez, żelazo, wapń jest także bogatym źródłem witamin B, C i E. Regularne dodawanie proszku do posiłków jest chyba najprostszym sposobem zwiększenia wchłaniania przez organizm minerałów i witamin, bez konieczności zażywania pigułek.

Wpływa na szybszy przyrost tkanki mięśniowej

Maca zwiększa efektywność twoich treningów poprzez wspieranie rozrostu tkanki mięśniowej. Naturalnie, nie zastąpi ona ciężkiej pracy na siłowni, jednak pewnym jest, że przyspieszy budowę mięśni i ułatwi regenerację po treningu. Maca dodaje także energii potrzebnej do pracy, zawiera sterole roślinne, takie jak sitosterol, kampesterol, ergosterol i brassikasterol, które mogą obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie.

Łatwo ją stosować

Możesz dodawać żelatynizowaną macę do każdego rodzaju posiłku, a ponieważ jest ona łatwiejsza w trawieniu niż tradycyjny proszek maca, efekty jej działania pojawiają się znacznie szybciej. Możesz dodawać ją do koktajli, mieszać z sokami owocowymi, posypywać nią sałatki. Maca jest świetnym sposobem na wzbogacenie twojej diety.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama