Reklama

Łupinki cebuli na obniżenie ciśnienia krwi

Według niektórych statystyk ludzie wyrzucają około 40% jedzenia, które wcześniej kupują w sklepach. Dodatkowo większość ludzi wyrzuca przed zjedzeniem rośliny jej najbardziej kolorowe części. Fakt jest taki, że pigmenty, które nadają roślinom kolor zawierają dobre dla zdrowia przeciwutleniacze. Zanim więc wrzucisz do kosza łupinki cebuli, przeczytaj ten artykuł.

Reklama

Prawda jest taka, że łupinki cebuli nie są jadalne, ale zdecydowanie zawierają bardzo duże ilości kwercetyny. Ten silny przeciwutleniacz może stabilizować ciśnienie krwi oraz chronić nas przed miażdżycą. Dodając łupinkę cebuli do zupy lub potrawki wzbogacasz swój posiłek o ten przeciwutleniacz oraz o kilka innych cennych substancji odżywczych.

Cebula jest znana ze swoich silnych właściwości antybakteryjnych i ogólnie rzecz ujmując to jedno z najzdrowszych warzyw, które potrafi stabilizować poziom cukru we krwi, zapobiega krwotokom z nosa, powoduje apoptozę komórek rakowych oraz dostarcza układowi odpornościowemu ogromną dawkę witaminy C.

Ciemniejsze cebule zawierają większą ilość fitoskładników odżywczych.

Często usuwamy pewne części warzyw nie zdając sobie sprawy, że są one równie zdrowe i smaczne jak te części, które zjadamy. Powód tego jest prosty – nie podoba nam się jak wyglądają.

Zacznij jeszcze raz

Ludzie często odcinają końcówki warzyw, ale części te można wykorzystać do wyhodowania nowych roślin. Por i szalotka potrzebują zaledwie odrobiny wody, aby wypuścić korzeń a kiełkujący ziemniak oraz imbir zaczną rosnąć, jeśli zasadzisz je w małej doniczce z ziemią.

Liście, łodygi i korzenie, które prawdopodobnie wyrzucasz przygotowując obiad mogą dobrze wpłynąć na twoje zdrowie. Gotując postaraj się dodawać je do innych składników. Twój posiłek będzie lepiej smakował a i twoje zdrowie na tym skorzysta. Maksymalnie wykorzystuj każde warzywo i owoc.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama