Reklama

Kuskus: Co zawiera i czy warto go jeść?

Kuskus staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem dań. Przyczynia się do tego głównie łatwość i szybkość jego przygotowania. Tymczasem kasza wytwarzana z pszenicy durum posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Jest źródłem białka, a także wielu witamin i minerałów. Szczególnie poleca się ją osobom, które zmagają się z problemami żołądkowymi. To świetna alternatywa dla ziemniaków czy ryżu. Korzystając z kuskusu, przygotujemy też tradycyjne dania kuchni marokańskiej.

Reklama

Czym jest kuskus?

Kuskus to rodzaj kaszy wytwarzanej z pszenicy durum, którą od tysięcy lat uprawiano w północno-zachodniej Afryce. Dla mieszkańców Maroka, Tunezji, Libii czy Algierii kuskus był podstawowym składnikiem żywieniowym. Dodawano go najczęściej do gulaszu. Kasza do dziś jest ważnym elementem tradycji i nie może jej zabraknąć na rodzinnych uroczystościach. Jest symbolem szczęścia i bogactwa, a dzielenie się nią oznacza wzajemną szczerość i przyjazne nastawienie. Zazwyczaj spożywa się ją wspólnie, z jednego dużego naczynia.

Według badań historyków kuskus wytwarzali już Berberowie ok. 200 lat p.n.e. „Produkcją” kuskusu zajmowały się głównie kobiety. Najpierw obłuszczały i rozdrabniały ziarna pszenicy, a następnie moczyły je w wodzie i obtaczały w mące. Obecnie zakłady spożywcze wytwarzają kuskus w dwóch postaciach. Jedna przypomina tradycyjną kaszę, a druga drobne ziarenka, które właściwościami przypominają makaron. Najczęściej są już one poddane wstępnej obróbce termicznej i wystarczy zalać je wrzątkiem na kilka minut, by otrzymać produkt gotowy do spożycia.

Co zawiera kuskus i jakie ma właściwości?

Kuskus warto jeść regularnie, ponieważ jest lekkostrawny i nie obciąża żołądka. Z tego względu poleca się go szczególnie dzieciom. Znajdują się w nim duże ilości białka, które odpowiada za właściwy wzrost i prawidłowe funkcjonowanie organizmu, przyspiesza też metabolizm. Kuskus zawiera gluten, więc nie powinny go spożywać osoby uczulone na to białko.

W kaszy znajdują się również witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego – stymulują mózg, pomagają zwalczyć stres i bezsenność, poprawiają pamięć i koncentrację. Z kolei obecne w niej minerały: potas, magnez, miedź, cynk i mangan odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, dobrą kondycję skóry, paznokci i włosów oraz procesy metaboliczne zachodzące w naszym ciele. Kuskus jest też bogatym źródłem żelaza chroniącego przed anemią. Warto spożywać go w połączeniu z warzywami zawierającymi witaminę C (papryka, natka pietruszki, pomidory), ponieważ zwiększa ona przyswajalność tego pierwiastka. Wadą kuskusu jest jego niska zawartość błonnika. Pod tym względem inne kasze znacznie go przewyższają.

Jak przyrządzać kuskus?

Kuskus jest wyjątkowo łatwy do przyrządzenia. Wystarczy wsypać go do naczynia i zalać wrzątkiem (może to być też wrzące mleko albo bulion), tak by znajdował się około centymetra pod powierzchnią wody, a następnie pozostawić pod przykryciem na 5 minut. Kasza świetnie zastąpi ziemniaki, makaron czy ryż w tradycyjnych daniach. Warto skropić ją oliwą z oliwek, cytryną i dodać ulubione zioła. Kuskus jest też idealnym składnikiem farszu do warzyw i zapiekanek. Można spożywać go na ciepło i na zimno (na przykład w formie sałatki warzywnej z jego dodatkiem), a także w postaci deseru czy pożywnego śniadania (zamiast tradycyjnej owsianki, z dodatkiem miodu i bakalii).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama