Kumkwat: Minipomarańcza i jej dobroczynne właściwości
Kumkwat to bezapelacyjnie jeden z najbardziej intrygujących owoców z rodziny cytrusów. Do złudzenia przypomina pomarańczę, ale nią nie jest, choć oczywiście właśnie z nią zestawiany bywa najczęściej. Z nią też wiążą się inne nazwy kumkwatu. Popularnie określany jest "złotą pomarańczą" albo "karłowatą pomarańczą". Co w nim znajdziemy? Stanowi wyjątkowo bogate źródło beta-karotenu, dzięki czemu dobroczynnie wpływa na naszą skórę, spowalniając negatywne procesy starzenia się komórek i redukując działanie wolnych rodników. Ponadto dostarczy nam solidnej porcji błonnika, a tym samym usprawni trawienie. Ma też bardzo mało kalorii i wspomoże niejedną odchudzającą dietę. Przy tym jest bardzo plastyczny pod względem kulinarnym i wprost obłędnie smakuje.
Kumkwat naturalnie występuje w Azji, a konkretnie przede wszystkim w Chinach, skąd dotarł do Europy. Obecnie najczęściej można go spotkać poza wspomnianymi Chinami w krajach Ameryki Północnej, Ameryki Południowej oraz basenu Morza Śródziemnego. Ten nietuzinkowy owoc rośnie na kilkumetrowych krzewach, których znakiem rozpoznawczym są eliptyczne liście, uwodzące zapachem pojedyncze kwiaty oraz pomarańczowo-złote owoce.
Co ciekawe, kumkwaty zaliczane są do cytrusów, ale wyróżnia jest spośród nich wyjątkowo cienka i miękka skórka, która odznacza się bardzo słodkim posmakiem, doskonale komponującym się z kwaśno-gorzkim miąższem. W całości daje nietuzinkowy, smakowy efekt i pewnie choćby z tego powodu radością jedzenia tego owocu rozkoszują się między innymi mieszkańcy greckiej wyspy Korfu.
Kumkwat dostarczy nam całej listy cennych składników odżywczych. Stanowi bogate źródło potasu, magnezu, fosforu, wapnia oraz witaminy C, E, B oraz prowitaminy A. Znajdziemy w nim również solidne pokłady błonnika oraz cukrów prostych. Do walorów tego intrygującego owocu zaliczyć też należy jego niską kaloryczność (w 100 g znajduje się ich 71), dzięki czemu świetnie sprawdzi się w dietach odchudzających. Włączając go do jadłospisu pamiętajmy jednak, że zakup tych owoców wiąże się z niemałym wydatkiem. Cena za kilogram sięga około 50 złotych. Chcąc uniknąć nadmiernego nadwyrężania budżetu możemy oczywiście spróbować wyhodować te egzotyczne owoce w domu. Zadanie to jednak do banalnie prostych nie należy.
Kumkwat to owoc pod względem kulinarnym wyjątkowo plastyczny. Może występować w niezliczonych wariacjach. Doskonale smakuje surowy - i to w dodatku razem ze skórką, jak i poddany obróbce termicznej - . Przykładowo na Korfu wyjątkowo popularne są zarówno kumkwaty w syropie, jak i kandyzowane. W takiej postaci doskonale sprawdzają się w roli dodatków do ciast, lodów, sorbetów oraz faszerowanych mięs.
Kumkwat doskonale komponuje się również z sałatkami czy napojami - w tym zwłaszcza grzanym winem, piwem lub tradycyjną herbatą. Z powodzeniem zastępuje cytrynę. Może stanowić także bazę do apetycznych musów, past i sosów. Na koniec warto nadmienić, że tworzy udane duety z takimi przyprawami, jak: chili, imbir, cynamon czy gałka muszkatołowa.
Kumkwat: Na co zwracać uwagę?
Kupując kumkwaty warto zwrócić uwagę na ich skórkę. Powinna być lśniąca, mieć jednolity kolor i nie zawierać przebarwień. Po zakupie kumkwat można przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie pięć dni, a w lodówce maksymalnie czternaście dni.