Reklama

Konfitura i dżem z zielonych pomidorów

Pomidory można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Zjadamy je na kanapkach, w postaci sosów, zupy, passaty czy sałatki. Pomidory można przyrządzić też na słodko. Wspaniałym pomysłem na letnie i zimowe śniadanie będzie dżem z zielonych pomidorów do słoików. Jego wykonanie jest bardzo proste, a smakuje obłędnie!

Reklama

Dżem z zielonych pomidorów: Przepis

Jeśli szukasz urozmaicenia i lubisz śniadania na słodko, polecamy dżem z zielonych pomidorów. Przepis zawiera bardzo krótką listę składników: kilogram pomidorów oraz kilogram i dwadzieścia dekagramów cukru. 

Dżem z zielony pomidorów: Wykonanie

Aby przygotować pyszny dżem z pomidorów, należy: 

  1. Zebrać pomidory, gdy są jeszcze zielone. Następnie umyć je i pokroić w plastry. 
  2. W dużym garnku zagotować wodę i wrzuci do niej pomidory. Przez chwilę gotować, a następnie odcedzić.
  3. Do rondla o szerokim dnie włóż pomidory i zasyp je cukrem białym bądź trzcinowym. Przepis zakłada użycie ponad kilograma substancji słodzącej, ale możesz dodać jej mniej, jeśli nie lubisz słodkich dżemów. 
  4. Smaż zielone pomidory, aż do uzyskania konsystencji dżemu. W tym czasie warzywo ściemnieje i przybierze brązowy kolor. 
  5. Przełóż dżem z zielonych pomidorów do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.


Konfitura z zielonych pomidorów z pomarańczą

Innym pysznym, słodkim przetworem na zimę z zielonych pomidorów jest konfitura z pomarańczą. Aby ją przygotować:

  1. Kilogram umytych, zielonych pomidorów zmiksuj z pomocą blendera. 
  2. Przełóż do rondla o szerokim dnie i dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz otartą z niej skórkę. Smaż pomidorową masę przez 15 minut. 
  3. Po tym czasie dodaj pół kilograma białego lub trzcinowego cukru. 
  4. Smaż przez kolejne 15 - 25 minut, aż konfitura z zielonych pomidorów zgęstnieje. 
  5. Przełóż do wyparzonych słoików, dobrze je zamknij, odwróć do góry dnem i poczekaj, aż wystygną. Aby zwiększyć trwałość konfitury, możesz poddać ją pasteryzacji. 

Zarówno dżem, jak i konfiturę z zielonych pomidorów możesz zajadać na kanapkach, popijając je mlekiem lub przygotować z nim ciasto. 

Smacznego!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama