Reklama

Jakie zioła najlepiej pasują do ryb?

Wakacje stwarzają nam doskonałą okazję do testowania rozmaitych potraw z ryb. A przyznać należy, że na brak kulinarnych inspiracji pod tym względem narzekać trudno. Ryby można jeść w formie smażonej, pieczonej, wędzonej, gotowanej na parze czy surowej. Jak sprawić, żeby dzięki przyprawom ich smak jeszcze bardziej rozpieszczał nasze podniebienia? Okazuje się, że o błąd jest wyjątkowo łatwo. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak ich uniknąć.

Reklama

Koperek a ryby

Listę ziół najbardziej pasujących do ryb otwiera niezastąpiony w kuchni koperek. Najlepiej sprawdza się ten w formie świeżej, bo najdłużej zachowuje swój wyjątkowy zapach. Ten w postaci sypkiej dość szybko traci swoją aromatyczną właściwość. Koperkiem można nacierać rybę, jak i dodawać ją do łączonych z nią sosów. Doskonale komponuje się z sokiem z cytryny oraz z czosnkiem.

Cytryna a ryby

Niby miało być o przyprawach, ale rozprawiając o doskonaleniu smaku ryb ciężko nie wspomnieć o... cytrynie. Choćby dlatego, że jeśli myślimy o pstrągu, to od razu na myśl nasuwa się właśnie ten owoc. Zresztą kilka kropel wyciśniętego z niego soku poprawi smak nie tylko tej ryby. Ostra nuta smakowa cytryny sprawia, że wszystkie rybne potrawy tracą mało apetyczny mulisty zapach i stają się bardziej delikatne w smaku.

Rozmaryn a ryby

Równie apetycznie będzie smakował w duecie z rybą charakteryzujący się wyrazistym smakiem aromatyczny rozmaryn. Idealne połączenie tworzy zwłaszcza z rybami smażonymi oraz pieczonymi, przykładowo węgorzem czy łososiem. Sprawdza się też w przypadku ryb grillowanych.

Estragon

Estragon - z uwagi na swój anyżowy zapach i smak - doskonale nadaje się do potraw z ryb. Najlepiej sprawdza się w duecie z rybami gotowanymi oraz skorupiakami. Najczęściej wykorzystywany jest w kuchni francuskiej.

Majeranek

Kojarzony głównie z flaczkami majeranek świetnie sprawdza się także w przypadku potraw rybnych. Najlepiej wypada w duecie z flądrą, śledziem oraz ze skorupiakami.

Mięta a ryby

Z kolei mięta doskonale komponuje się z rybami pieczonymi oraz daniami z dodatkiem ryb. Swoją uwodzącą nutą zapachową usuwa wszystkie przykre zapachy kojarzone z rybami.

Oregano a ryby

Oregano zwykle kojarzone jest z pizzą, jednocześnie jednak doskonale sprawdza się jako przyprawa do ryb - szczególnie pieczonych ryb śródziemnomorskich - i małży oraz do pasztetów rybnych. Ziołem tym najlepiej posypać rybę smażoną na oliwie z oliwek. Można go też dodać do sosu zrobionego z roztopionego masła. Świeże oregano powinno być utarte w moździerzu, aby wydobyć najlepszy smak.

Jakie przyprawy do zup rybnych?

A jakie przyprawy najlepiej nadają się do zup rybnych? Oczywiście typowe evergreeny takie, jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, kolendra, gorczyca czy lubczyk.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama