Reklama

Jakie zdrowotne właściwości posiada tamaryndowiec indyjski?

Jest to drzewo uprawiane właściwie na całym świecie, a jego owoce rosną na strąkach. Dojrzały owoc dostarcza witaminy z grupy B i jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Słodko kwaśny owoc tamaryndowca posiada unikalną zdolność do usuwania jednej z najbardziej toksycznych substancji przyjmowanej przez większość ludzi na świecie- fluoru. Pierwotnie owoc wykorzystywany był do zbijania gorączki, szybszego gojenia ran, na biegunkę, malarię, bóle brzucha, niestrawność, zaparcia, choroby oczu, a także jako środek dezynfekcyjny. Oprócz zastosowań w zakresie medycyny, stosowany jest również w gastronomii jako składnik wielu potraw, a także dodatek cukierniczy na całym świecie.

Reklama

Korzyści dla zdrowia

Przez ostatnie lata zainteresowanie owocem tamaryndowca stale rośnie, szczególnie w zakresie medycyny współczesnej. Zobacz w czym może pomóc Ci suplementacja tamaryndowca:

Wsparcie dla Twojej wątroby

W jednym z badań naukowych udowodniono, że wyciąg z owoców tamaryndowca stymuluje produkcję dysmutazy ponadtlenkowej oraz glutationu. Wraz ze wzrostem ochrony antyoksydacyjnej, wątroba stała się mniej podatna na uszkodzenia.

Łagodzi zapalenie stawów

Ekstrakt z owoców tamaryndowca chroni stawy, kości oraz chrząstki między innymi przez zapobieganiu tworzeniu się enzymów, które biorą udział w rozpadzie tkanki kostnej.

Normuje poziom cukru we krwi

Podczas układania diety, warto pamiętać by zaopatrzyć ją w składniki czy pokarmy, które wspomagają kontrolę cukru we krwi. Na podstawie badań naukowych stwierdzono, że regularne spożywanie tamaryndowca zapewnia pozytywny wpływ na normowanie poziomu cukru we krwi. Już w ciągu pięciu dni zaobserwować można spadek glukozy we krwi. Ponadto normuje poziom trój glicerydów.

Zapobiega szkodliwemu działaniu Fluoru

Fluor jest metalem, który zaburza hormony oraz osłabia kości, a jest składnikiem past do zębów oraz wody. Szkodliwe działanie fluoru negatywnie wpływa również na problemy z niepłodnością, artretyzm, choroby tarczycy, choroby serca, choroby nerek i wiele innych. Owoce tamaryndowca są w stanie naturalnie neutralizować toksyczne działanie fluoru w organizmie bez utraty cennych minerałów jak magnez i cynk.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama