Reklama

Jakie właściwości zdrowotne posiadają goździki?

Goździki są to suszone kwiaty wiecznie zielonego drzewa Syzygiumaromaticum. Podczas gdy rodzime strony drzewa to Wyspy Moluki w Indonezji, goździki rosną także naturalnie w zachodnich Indiach, Tanzanii, Syrii, Brazylii i na Madagaskarze. Przez ponad 2000 lat Indie i Chiny w swoich tradycjach medycznych poczyniły szerokie zastosowanie goździka i olejku goździkowego. Handlowiec arabski przyniósł pączki goździka do Europy w czwartym wieku. Podczas siódmego i ósmego weku w Europie goździki stały się popularne jako konserwant żywności. Dziś, goździki są w szafie przypraw większości domów, a liczba dowodów na zastosowanie ich jako środki lecznicze w walce z organizmami szkodliwymi nadal rośnie.

Co sprawia że goździki są tak skuteczne?

Goździki są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Jednak składnik odpowiedzialny za potężne efekty i niesamowicie mocny zapach to eugenol. Eugenol jest toksyczny dla organizmów szkodliwych, w tym grzybów. Badania naukowe wielokrotnie wykazały, że goździki i eugenol są skuteczne, i niekorzystne dla szkodliwych organizmów. Owady takie jak komary mogą być nosicielami wielu niebezpiecznych chorób. Olejek goździkowy jest niezwykle skuteczny w ich odstraszaniu.

Inne korzyści z goździków

Wiele rodzajów chorób jest spowodowana przez wolne rodniki. Przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego w obronie przed uszkodzeniami oksydacyjnymi są często jednym z najlepszym sposobów. Wraz z szałwią i oregano, goździki zawierają wysoce korzystne przeciwutleniacze prozdrowotne. Olejek goździkowy oferuje silne działanie przeciwko gazom i wzdęciom. Zmniejsza ciśnienie gazu w żołądku, pomagając w odpowiedniej eliminacji żywności i toksyn. Łagodzi także dolegliwości wrzodów trawiennych i jest skuteczny przeciwko nudnościom, czkawce i chorobom lokomocyjnym. Olejek goździkowy, który działa bardzo dobrze na zęby i dziąsła jest także tradycyjnym lekarstwem na łagodzenie bólu zęba, ból dziąseł i owrzodzenia jamy ustnej. W Azji częstotliwość występowania niektórych chorób jest niższa niż w krajach zachodnich. Kulinarne style w Azji również używają dużych ilości przypraw takich jak kurkuma, czarny pieprz, cynamon, imbir i goździki.

Dlaczego ma to tak ogromne znaczenie?

Te przyprawy, które są odporne na pęcznienie mogą dostarczyć wiele dobrego w walce z chorobami, a także uwolnić nasz organizm od wolnych rodników.

Goździki mają silny smak i bardzo twardą konsystencję, co uniemożliwia czynienie z nich przekąsek. Istnieje kilka sposobów aby spożywać je bez obaw. Niektórzy ludzie lubią dodawać goździki do koktajli lub innych napojów. Oprócz korzyści dla zdrowia, należy wspomnieć o takich cechach jak niesamowity smak i aromat. Kiedy szukamy ziół, przypraw i żywności zdrowotnych, ważne jest aby zawsze wybierać je w jak najpierwotniejszej postaci.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama