Reklama

Jakie właściwości zdrowotne posiada persymona?

Persymona, szerzej znana nam pod nazwą kaki, to owoc, który o tej porze roku znajdziemy na półkach z owocami. Pochodzi z Chin i Japonii. Jego kształt przypomina pomidora w kolorze żółto-czerwonym. Istnieją dwie odmiany persymony. Jedna z nich jest bardzo cierpka, która zanim będzie się nadawać do zjedzenia musi dojrzeć. Drugą jest ta, którą dostaniemy w sklepie. W krajach azjatyckich znana jest dzięki swym niesamowitym właściwościom odżywczym i leczniczym. A jakie właściwości posiada persymona, dowiesz się czytając nasz artykuł.

Reklama

Kaki jest źródłem przeciwutleniaczy takich jak katechiny, które mają charakter przeciwzapalny. Substancja ta zapobiega krwawieniu z naczyń krwionośnych. Owoc ten zawiera 70 kcal na 100g owocu, jest niskokaloryczny oraz bogaty w błonnik. W kaki znajdziemy witaminę A, beta-karoten, likopen, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegające chorobom nowotworowym.

Przeciwutleniacze znajdujące się w tym owocu również hamują proces starzenia, poprawiają widzenie i odwracają choroby zwyrodnienia plamki żółtej, zwłaszcza u osób starszych. Kaki jest źródłem witamin i minerałów, min. witaminy C, B kompleks, kwasu foliowego i tiaminy. Minerały, które tam znajdziemy to mangan, miedź, fosfor i potas.

Persymona poradzi sobie z takimi problemami jak zaparcia, biegunka czy hemoroidy. Pektyna, która znajduje się w owocu pomaga regulować apetyt, przyczyniając się do utraty masy ciała. Ze względu na swoje bogactwo witaminy C, kaki pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę. Potrafi eliminować szkodliwe substancje z organizmu. Kaki to doskonały owoc wzmacniający organizm i dodający energii.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama