Reklama

Jakie właściwości posiada orzesznik jadalny (pekan)?

Przez wiele lat panowało błędne przekonanie, że orzechów należy unikać ze względu na dużą zawartość tłuszczu i energii- nic bardziej mylnego. W ostatnich badaniach naukowych przedstawiono dowody wskazujące na to, że ułatwiają one kontrolę nad masą ciała.

Co możesz zyskać dzięki spożywaniu pekanu?

Surowe lub palone pekany są jednymi z najlepszych składników odżywczych szczególnie przy dbaniu o zdrową masę ciała: zaspokajają głód, a przede wszystkim stymulują metabolizm. Dodatkowo zaopatruje nasz organizm w białka, przeciwutleniacze, i ponad 19 witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina E, cynk i magnez, wapń, potas i B-kompleks.

Orzechy pekanu na odchudzanie?

Nie ma sobie równych jako przekąska przy redukcji masy ciała. Te smaczne orzechy zawierają duże ilości wielonasyconych kwasów tłuszczowych, powszechnie znanych jako PUFA. Witamina E i witamina K jest podstawą budowy czerwonych krwinek, które zwiększają ilość tlenu w komórkach oraz zwiększają metabolizm. Witamina E pomaga w budowie mięśni, a również zapewniają bardziej efektywna ich pracę i zwiększają beztłuszczową masę. Cynk zawarty w pekanie poprawia jakość wykorzystania i metabolizowania cukrów, co zapobiega gromadzeniu się tłuszczów w organizmie, a dodatkowo cynk wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran.

Zawarty w pekanie magnez jest niezbędny w ponad 300 funkcjach metabolicznych w całym organizmie. Jest wyznacznikiem tego jak szybko organizm przekształca glukozę w energię. W ten właśnie sposób organizm wytwarza więcej energii przy jednoczesnym utrzymaniu niskiego poziomu cukru we krwi. Badania pokazują, że ludzie którzy spożywali magnez schudli szybciej niż Ci którzy go nie spożywali, a to właśnie ze względu na metabolizm.

Pekan chroni Twoje komórki przed starzeniem

Zawarte w pekanie przeciwutleniacze utrzymują komórki w dobrej kondycji, chronią je przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, najmocniejszym elementem silnie antyoksydacyjnym jest beta-sitosterol, który stanowi aż 90 % przeciwutleniaczy zawartych w pekanie ! Dodatkowo połączenie witaminy C i witaminy E tworzy doskonały przeciwutleniacz, o bardzo dużej sile działania. Same korzyści, dlaczego zatem go nie spożywać? Możesz śmiało jeść duże ilości pekanu nie zwracając uwagi na zawartość tłuszczu, ponieważ jest to akurat ten dobry tłuszcz.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama