Reklama

Jakie właściwości ma zielony groszek?

Zielony groszek jest dodatkiem do dań obiadowych oraz sałatek, szczególnie jarzynowej, bardzo popularnej w okresie świątecznym. Najlepiej smakuje świeży, ponieważ ma unikalny, słodki smak. Można go kupić w postaci mrożonej albo marynowanej (w słoiku lub puszkach). Warto jak najczęściej po niego sięgać, ponieważ to skarbnica witamin i minerałów. Dlaczego warto jeść zielony groszek? Jakie ma wyjątkowe właściwości?

Zielony groszek. Co trzeba o nim wiedzieć?

Zielony groszek jest niedojrzałą, ale jadalną, formą grochu zwyczajnego – rośliny strączkowej z rodziny bobowatych. Uprawia się go w wielu miejscach na całym świecie, gdzie wykorzystywany jest do celów kulinarnych. W zielonym groszku można znaleźć mnóstwo witamin, m.in. z grupy B, a także A, C, E, K, a także minerałów, takich jak żelazo (zapobiega anemii), potas (wspiera serce), cynk (stymuluje odporność), a także wapń (jest budulcem kości i zębów).

Właściwości groszku

To nie wszystkie substancje, które można znaleźć w groszku. To także bogate źródło białka, które wspiera odporność organizmu, jest składnikiem płynów ustrojowych, a także wpływa na prawidłową budowę tkanki mięśniowej. Zielony groszek obfituje w błonnik, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego oraz przyspiesza metabolizm, co ułatwia odchudzanie. W zielonych ziarenkach obecna jest również niacyna, która może unormować ciśnienie tętnicze krwi i zredukować ilość tzw. złego cholesterolu.

Groszek a uroda

Zielone groszek może być również pomocny w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji. To zasługa obecnych w nim witamin, szczególnie A oraz E. Pomagają one w jej regeneracji, wspierają prawidłowe nawilżenie, a także zapobiegają przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek. Wspomniane witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach: aby lepiej się wchłaniały wystarczy dodać do groszku np. łyżeczkę masła.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama