Reklama

Jakie właściwości ma majeranek?

Nazwa majeranek pochodzi od arabskiego słowa „marjamie”, co znaczy „nieporównany”. Ma słodkawy zapach i wyrazisty, lekko szczypiący smak. Jest dodawany do potraw tłustych i ciężkostrawnych, ale także do zup, np. barszczu czy grochówki. Jednak majeranek dostarcza nam nie tylko niezastąpionych walorów smakowych. To również źródło wielu cennych dla zdrowia właściwości. Jakich?

Majeranek ułatwia i reguluje trawienie, łagodzi nieżyty żołądka i choroby układu pokarmowego. Zalecany jest przy biegunkach. Jeśli jesteśmy zestresowani, warto pić herbatkę z majeranku, która działa uspokajająco (łyżeczka suchego majeranku na szklankę wrzątku, zaparzamy 10 minut, przecedzamy).

Majeranek ma też działanie antyseptyczne – okłady z naparem majerankowym można stosować przy zapaleniu spojówek. Majeranek wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym.

Z majeranku można także zrobić maść na katar. Masło ucieramy z majerankiem w proporcji 1:1 i pozostawiamy do następnego dnia. Topimy masę w garnuszku, przecedzamy przez płótno, dodajemy kilka kropli olejku majerankowego lub sosnowego. Gdy zastygnie, smarujemy nią okolice nosa.

Majeranek można wysiać w domu. Po dwóch tygodniach mamy już małe roślinki. Zebrany i zasuszony majeranek można przechowywać w suchym miejscu przez 12 miesięcy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama