Reklama

Jakie warzywa i owoce możemy mrozić, a których nie?

W lecie mamy pod dostatkiem warzyw i owoców, więc chętnie decydujemy się na ich mrożenie. Będą jak znalazł na jesienne i zimowe dni, gdy potrzebujemy witamin oraz czegoś, co przywołuje wspomnienia o lecie. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie warzywa i owoce nadają się do mrożenia. Podpowiadamy, które warto włożyć do zamrażarki, a jakich lepiej nie mrozić.

Reklama

Warzywa, które można mrozić

Te warzywa bez obaw możemy wrzucić do zamrażarki:

* fasolka szparagowa

* szpinak

* szparagi

* brokuł

* marchewka

* kalafior

* seler

* nacie warzyw

* kukurydza

* bób

* papryka (bez nasion)

* brukselka

* pory

Tych warzyw nie mrozimy...

Raczej nie wkładamy do zamrażarki warzyw, które zawierają wodę. Tych warzyw lepiej nie mrozić:

* ogórki

* pomidory

* bakłażan

* dynia

* czosnek

Owoce, które można przechowywać w zamrażarce

* brzoskwinie

* morele

* nektarynki

* maliny

* truskawki

* jeżyny

* jagody

* wiśnie

* figi

* banany

* winogrona

* śliwki

* agrest

* porzeczki

* jabłka

* gruszki

* poziomki

* czereśnie

Tych owoców lepiej nie mrozić...

Z kolei te owoce nie nadają się do mrożenia:

* cytrusy

* arbuz

* kiwi

* papaja

W jaki sposób mrozić owoce i warzywa?

Warzywa i owoce zaleca się mrozić krótko po ich zerwaniu. Jednak przed włożeniem ich do opakowań lub woreczków należy je ewentualnie obrać, dokładnie umyć i osuszyć. Niektóre owoce i warzywa będą wymagały poszatkowania. Tak przygotowaną żywność umieszczamy w specjalnych opakowaniach do mrożenia żywności. Najlepiej pakować niewielkie porcje, by można było je szybko rozmrozić.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama