Reklama

Jakie są właściwości lecznicze rodzynek?

Rodzynki, jako zdrowy członek rodziny suszonych owoców są nie do zastąpienia. Ten złoty, zielony lub czarny przysmak lubią prawie wszyscy, zwłaszcza dzieci. Do korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia rodzynek możemy zaliczyć ulgę w zaparciach, kwasicy, anemii, gorączce a także pomoc w przypadku wystąpienia dysfunkcji seksualnych. Rodzynki pomagają również w zdrowy sposób przybrać na wadze, a także mają pozytywny wpływ na oczy, zęby i kości.

Reklama

Zaparcia: 

Po połknięciu rodzynki pęcznieją, ponieważ zawarty w nich błonnik, który skurczył się, powraca do normalnych rozmiarów pod wpływem naturalnych płynów znajdujących się w organizmie. Zwiększa to objętość jedzenia przesuwającego się w przewodzie pokarmowym i w efekcie pomaga pozbyć się zaparć. W rodzynkach znajduje się błonnik nierozpuszczalny, ponieważ wchłania on wodę zwiększając w ten sposób swoją objętość. Oprócz usuwania zaparć rodzynki potrafią również przeciwdziałać luźnym stolcom, absorbując znajdujący się w nich płyn, co zmniejsza częstotliwość i nieprzewidywalność wypróżnień podczas biegunki.

Zapobieganie rakowi: 

Rodzynki mają wysoki poziom katechiny, która jest przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze pozbywają się wolnych rodników, które krążą po organizmie i dokonują zniszczeń w organach i komórkach. Wolne rodniki to jeden z podstawowych czynników, który powoduje spontaniczny wzrost komórek rakowych, oraz przyczynia się do powstawania przerzutów. Dlatego włączając rodzynki do swojej diety i tym samym zwiększając poziom przeciwutleniaczy w organizmie możesz ustrzec się przed rakiem lub spowolnić jego rozwój, jeśli już wystąpiły u ciebie zmiany charakterystyczne dla tej śmiertelnej choroby.

Nadciśnienie: 

Przez wiele lat niektórzy ludzie wierzyli, że rodzynki potrafią obniżać ciśnienie krwi i chronić zdrowie serca, ale dopiero niedawno eksperci zaczęli intensywne badania w tym zakresie. Wyniki wciąż nie dają jednoznacznej odpowiedzi jak to się dzieje, ale potwierdzają, że istnieje korelacja pomiędzy redukcją nadciśnienia a spożywaniem rodzynek. Wiele składników odżywczych obecnych w rodzynkach ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale według ekspertów to wysoki poziom potasu pomaga w obniżaniu ciśnienia.

Wiadomo, że potas zmniejsza napięcie w naczyniach krwionośnych i redukuje ciśnienie krwi. Błonnik obecny w rodzynkach wpływa na biochemię naczyń krwionośnych i zmniejsza ich sztywność, co również redukuje nadciśnienie.

Dysfunkcje seksualne: 

Od dawna wiadomo, że rodzynki podnoszą libido oraz wzbudzają podniecenie, głównie dzięki obecności aminokwasu o nazwie Arginina, która wspomaga leczenie zaburzeń erekcji. Arginina podwyższa również poziom ruchliwości plemników, co może zwiększyć szansę na poczęcie.

W Indiach częstą praktyką jest podawanie młodej parze przed nocą poślubną szklanki mleka ugotowanego z rodzynkami z dodatkiem szczypty szafranu. Osobom cierpiącym z powodu braku wytrzymałości seksualnej zaleca się regularne spożywanie rodzynek. Co więcej, rodzynki dostarczają dodatkowej porcji energii, która może się przydać podczas miłosnych uniesień.

Anemia: 

Rodzynki zawierają sporą ilość żelaza, które bezpośrednio wspomaga leczenie anemii. Rodzynki zawierają też wiele witamin z grupy B, które są kluczowe w procesie tworzenia się krwi. Wysoki poziom miedzi wspomaga tworzenie się krwinek czerwonych.

Zdrowe kości: 

Wapń będący głównym składnikiem naszych kości jest obecny w rodzynkach. Ale są one również jednym z najlepszych źródeł mikroelementu o nazwie bor. Dla wyjaśnienia, mikroelement to składnik odżywczy, który jest potrzebny w organizmie w bardzo niewielkiej ilości, w porównaniu z innymi składnikami, które muszą być dostarczane codziennie w dużych ilościach. Bor jest istotny dla właściwego formowania się kości a także dla skutecznego przyswajania wapnia. Bor jest szczególnie pomocny w zapobieganiu osteoporozie będącej skutkiem menopauzy u kobiet. Potas to kolejny kluczowy składnik odżywczy obecny w rodzynkach w dużych ilościach, który pomaga wzmacniać kości i pozytywnie wpływa na ich wzrost. W ten sposób redukuje ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Zdrowe oczy: 

Rodzynki zawierają w swoim składzie polifenolowe fitoskładniki odżywcze, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Fitoskładniki te bardzo dobrze wpływają na zdrowie oczu, ponieważ chronią je przed powodowanymi przez wolne rodniki (utleniacze) zniszczeniami, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej, osłabienie wzroku związane z wiekiem oraz zaćma. Dodatkowo rodzynki zawierają znaczną ilość witaminy A, A-beta karotenu oraz A-karotenoidu, z których wszystkie odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych oczu.

Kwasica: 

Kwasica to stan zwiększonej kwasowości krwi lub gazów znajdujących się w układzie oddechowym. Źródło kwasu w obydwu przypadkach znajduje się w żołądku. Taka zwiększona kwasowość może być bardzo szkodliwa dla organizmu, ponieważ może powodować wiele problemów zdrowotnych, takich jak wrzody, choroby skóry, uszkodzenie organów wewnętrznych, artretyzm, dna moczarowa, kamica nerkowa, utrata włosów, choroby serca, guzy a nawet rak. Rodzynki stanowią dobre źródło potasu oraz magnezu, które są najczęściej spotykanymi składnikami środków zobojętniających kwas. Dlatego też pomagają pozbyć się kwasicy i innych związanych z nią stanów.

Zdrowe zęby: 

Kwas oleanowy, jeden z fitochemicznych składników rodzynek odgrywa kluczową rolę, jeśli chodzi o ochronę zębów przed próchnicą, ubytkami oraz kruszeniem się zębów. Kwas oleanowy skutecznie zapobiega wzrostowi bakterii Streptococcus Mutans i Porphyromonas Gingivalis, które są bakteriami w największym stopniu odpowiedzialnymi za powstawanie ubytków i innych problemów z zębami. Dodatkowo jest to bogate źródło wapnia, które wspomaga zdrowie zębów wzmacniając je.

Choć zabrzmi to dziwnie, podczas jedzenia rodzynek im dłużej mają one kontakt z twoimi zębami, tym lepiej. W ten sposób wydłuża się kontakt kwasu oleanowego z zębami, co zwiększa zapobiegawcze działanie zapobiegające rozwojowi bakterii.

Przybieranie na wadze: 

Rodzynki, podobnie jak wszystkie suszone owoce bardzo dobrze sprawdzą się, jeśli w zdrowy sposób chcemy przybrać na wadzę, ponieważ są pełne fruktozy oraz glukozy a także zawierają mnóstwo potencjalnej energii. Rodzynki to idealny składnik diety dla atletów lub kulturystów, którzy potrzebują dużych dawek energii, lub dla każdego, kto pragnie przybrać na wadzę bez zbędnego kumulowania niezdrowego cholesterolu. Rola rodzynek, jako zdrowego składnika diety jest dodatkowo wzmacniana przez wiele witamin, aminokwasów oraz minerałów (takich jak selen i fosfor, które polepszają przyswajanie innych składników odżywczych oraz białek przez organizm), które się w nich kryją. Rodzynki pobudzają skuteczne przyswajanie innych białek, witamin i składników odżywczych pochodzących z jedzenia, co zwiększa naszą ogólną energię i wzmacnia układ odpornościowy.

Ostrzeżenie:

Rodzynki zawierają sporo kalorii, na co należy uważać, ponieważ mogą powodować szybki przyrost wagi.

Rodzynki mają wysoki poziom trójglicerydów, co jest spowodowane wysoką zawartością fruktozy. Wysoki poziom trójglicerydów może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy, choroby wieńcowej oraz raka wątroby. Dlatego pamiętaj, aby zachować umiar przy jedzeniu

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama