Reklama

Jakie przyprawy są zdrowe?

Każdy, dla kogo cenne są doznania smakowe, nie wyobraża sobie kuchni bez przypraw. A jednak tak mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że przyprawy nie tylko podkreślają aromat wielu dań, ale mają również wiele cennych dla zdrowia właściwości. Papryka, pieprz, imbir, tymianek - to najważniejsze z nich, których w twoim domu nigdy nie powinno zabraknąć. Dowiedz się dlaczego.

Reklama

Papryka ostra na przeziębienie i grypę

To bogate źródło witaminy C, które wzmacnia organizm w okresach obniżonej odporności. Przyspiesza powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia i grypy.

Jej najostrzejsza wersja, czyli chili, ma silne właściwości rozgrzewające. Za efekt ten odpowiada substancja zwana kapsaicyną, która poprawia krążenie krwi. Jest na tyle skuteczna, że stosuje się ją nawet w maściach i plastrach rozgrzewających.

Tymianek na kaszel


Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Działa wykrztuśnie i rozkurczowo. Pomaga przy problemach ze strony układu pokarmowego, poprawia apetyt i łagodzi bóle reumatyczne.

Imbir na mdłości

Z powodzeniem może łagodzić objawy choroby lokomocyjnej, ponieważ skutecznie niweluje mdłości i inne nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego.

Pieprz czarny na ból

Działa przeciwbólowo. Zmniejsza katar, obkurczając śluzówkę nosa. Dezynfekuje drogi moczowe, łagodzi wzdęcia i zwalcza stany zapalne.Zawarta w pieprzu piperyna pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, blokując powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Jednocześnie pobudza apetyt.

Kardamon na lepsze trawienie


Poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza wzdęcia. Doskonale sprawdza się przy niestrawności oraz biegunkach. Podobnie jak kminek, goździki i gałka muszkatołowa, ułatwia trawienie wielu potraw. Ma też właściwości antyseptyczne. Żucie ziarenek kardamonu odświeża oddech.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama