Jakie grzyby można zbierać wczesnym latem, a na jakie uważać?
Sezon na grzyby rozpoczyna się zazwyczaj w kwietniu, a kończy nawet późną jesienią. W maju i czerwcu w lesie możemy znaleźć już ładne okazy, ale także grzyby trujące. Podpowiadamy, jakie grzyby można zbierać w okresie później wiosny i wczesnego lata, a których szczególnie unikać.
Już pod koniec maja na polanach i w lasach pojawia się coraz więcej jadalnych grzybów. Możemy spotkać już wtedy kurki, podgrzybki złotawe, sitarze, koźlarze, maślaki pstre czy zajączki.
W maju i czerwcu pojawiają się tez grzyby trujące. Szczególnie powinniśmy uważać na muchomory plamiste, strzępiaki ceglaste, goryczaki i olszówki. Po ich zjedzeniu mogą dokuczać nam nieprzyjemne objawy, w tym zlewne poty, ślinotok,
zwężone źrenice, silne bóle brzucha, zwolniona akcja serca czy wymioty. Objawy ustępują zazwyczaj po około 10 dniach.
Grzyby dobrze jest zasuszyć. Świetnie sprawdzą się w sosach, mięsach i zupach. W jaki sposób najlepiej suszyć grzyby? Pamiętajmy, by przed suszeniem dokładnie oczyścić grzyby.
Grzyby możemy suszyć na różne sposoby. Gdy na zewnątrz jest ciepło, warto nawlec je na nitkę i powiesić w słonecznym miejscu. Grzyby możemy również rozłożyć na blaszanej tacce lub brytfannie i położyć na ciepłym kaloryferze. Kolejną metodą jest suszenie grzybów na papierze.
Czy można mrozić grzyby i jak to robić?
Grzyby możemy śmiało mrozić, jednak pamiętajmy, by przed włożeniem do zamrażalnika dokładnie je wyczyścić, a następnie podgotować w delikatnie osolonej wodzie. Dopiero osuszone i schłodzone grzyby wkładamy do zamrażarki. Dzięki obgotowaniu będą mniej łamliwe. Ten rytuał nie dotyczy jednak wszystkich grzybów. Na przykład maślaki, koźlaki, kurki czy borowiki najlepiej mrozić w stanie surowym. Uprzednio wystarczy je jedynie dokładnie oczyścić, nie trzeba ich dokładnie myć. Na opakowaniu, w którym mrozimy grzyby, warto napisać datę. Mrożone grzyby mogą być przechowywane wyłącznie sześć miesięcy.