Reklama

Jakie grzyby można zbierać wczesnym latem, a na jakie uważać?

Sezon na grzyby rozpoczyna się zazwyczaj w kwietniu, a kończy nawet późną jesienią. W maju i czerwcu w lesie możemy znaleźć już ładne okazy, ale także grzyby trujące. Podpowiadamy, jakie grzyby można zbierać w okresie później wiosny i wczesnego lata, a których szczególnie unikać.

Reklama

Jakie grzyby można zbierać w maju i czerwcu?

Już pod koniec maja na polanach i w lasach pojawia się coraz więcej jadalnych grzybów. Możemy spotkać już wtedy kurki, podgrzybki złotawe, sitarze, koźlarze, maślaki pstre czy zajączki.

Jakich grzybów unikać?

W maju i czerwcu pojawiają się tez grzyby trujące. Szczególnie powinniśmy uważać na muchomory plamiste, strzępiaki ceglaste, goryczaki i olszówki. Po ich zjedzeniu mogą dokuczać nam nieprzyjemne objawy, w tym zlewne poty, ślinotok,

zwężone źrenice, silne bóle brzucha, zwolniona akcja serca czy wymioty. Objawy ustępują zazwyczaj po około 10 dniach.

Jak suszyć grzyby?

Grzyby dobrze jest zasuszyć. Świetnie sprawdzą się w sosach, mięsach i zupach. W jaki sposób najlepiej suszyć grzyby? Pamiętajmy, by przed suszeniem dokładnie oczyścić grzyby.

Grzyby możemy suszyć na różne sposoby. Gdy na zewnątrz jest ciepło, warto nawlec je na nitkę i powiesić w słonecznym miejscu. Grzyby możemy również rozłożyć na blaszanej tacce lub brytfannie i położyć na ciepłym kaloryferze. Kolejną metodą jest suszenie grzybów na papierze.

Czy można mrozić grzyby i jak to robić?

Grzyby możemy śmiało mrozić, jednak pamiętajmy, by przed włożeniem do zamrażalnika dokładnie je wyczyścić, a następnie podgotować w delikatnie osolonej wodzie. Dopiero osuszone i schłodzone grzyby wkładamy do zamrażarki. Dzięki obgotowaniu będą mniej łamliwe. Ten rytuał nie dotyczy jednak wszystkich grzybów. Na przykład maślaki, koźlaki, kurki czy borowiki najlepiej mrozić w stanie surowym. Uprzednio wystarczy je jedynie dokładnie oczyścić, nie trzeba ich dokładnie myć. Na opakowaniu, w którym mrozimy grzyby, warto napisać datę. Mrożone grzyby mogą być przechowywane wyłącznie sześć miesięcy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama