Reklama

Jak zrobić śliwki w occie?

Właśnie rozpoczął się sezon na śliwki, więc warto wykorzystać te smaczne owoce i przygotować z nich pyszne przetwory na zimę. Wybornie smakują śliwkowe dżemy, konfitury czy nalewki, ale prawdziwym rarytasem są również śliwki w occie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do zimnych mięs, wędlin, pasztetów czy deski serów. Warto mieć je w swojej spiżarni, by zimą rozkoszować się ich wytrawnym, słodko-kwaśnym smakiem i korzennym aromatem. Zwłaszcza że śliwki to bardzo zdrowe owoce o wielu cennych właściwościach. Pomagają na zaparcia, sprzyjają odchudzaniu i wspierają pracę układu krążenia. Jak zrobić śliwki w occie? Jak je podawać i z czym jeść? Podpowiadamy.

Reklama

Dlaczego warto sięgać po śliwki?

Śliwki pojawiają się na drzewach od sierpnia aż do października. To doskonały czas na to, by się nimi zajadać i przygotowywać z nich pyszne przetwory. Owoce te są tego warte, gdyż nie tylko wybornie smakują, ale też korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki dużej zawartości pektyn, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika, śliwki pobudzają prace jelit, usuwają z nich złogi i pomagają na zaparcia. Ich spożycie może też obniżyć cholesterol i zmniejszyć ryzyko miażdżycy czy zawału. Śliwki polecane są również osobom odchudzającym się, ponieważ sycą na długo i działają przeczyszczająco. Trzeba je jeść jednak w umiarkowanych ilościach - wystarczy kilka sztuk dziennie. Na zimę warto przygotować z nich dżemy, konfitury czy nalewkę, ale też zrobić pyszne śliwki w occie. Jak je przyrządzić?

Śliwki w occie: Przepis

Przygotowanie śliwek w occie jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warto poświecić temu czas. Do marynowania śliwek będą najlepiej nadawać się takie odmiany jak węgierka, renkloda czy opar. Owoce muszą być twarde, lecz dojrzałe. Można je zarówno wydrylować, jak i zostawić pestki.

Aby przygotować śliwki w occie, potrzebujemy kilogram owoców, szklankę cukru, pół szklanki octu spirytusowego 10 proc., trzy szklanki wody, kilka goździków, laskę cynamonu i kilka ziaren kardamonu.

Śliwki dokładnie myjemy i - jeśli ich nie drylujemy - nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką i wkładamy do słoja. Ocet mieszamy z wodą, cukrem i przyprawami, a następnie zagotowujemy. Po przestygnięciu zalewamy roztworem śliwki. Kolejnego dnia należy zlać ocet, podgrzać go (nie gotować) i ponownie zalać owoce. Czynność powtarzamy trzy dni z rzędu. Na koniec układamy śliwki w słoikach, a zalewę odcedzamy z przypraw, zagotowujemy i zalewamy nią owoce. Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak przygotowane śliwki w occie nie wymagają pasteryzowania i mogą być przechowywane nawet kilka lat.  


Śliwki w occie: Do czego wykorzystać?

Marynowane śliwki są niezwykle smaczne, mają słodko-kwaśny, miodowy smak i korzenny aromat. Najczęściej podawane są z pieczonym, zimnym mięsem, wędlinami czy pasztetami. Idealnie komponują się też z rybami, szczególnie śledziami. To także świetny dodatek do deski serów lub sałatek. Palce lizać!

Zobacz także:

Ciasta ze śliwkami, które pokochali Polacy

Maliny - owoce idealne! Dlaczego warto je jeść i co można z nich przygotować?

Jak pasteryzować słoiki?


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama