Reklama

Jak zrobić naturalne barwniki spożywcze?

Barwniki są powszechnie stosowane przez producentów, aby żywność wydawała się atrakcyjniejsza oraz bardziej apetyczna. Choć ich użycie jest bardzo restrykcyjne i większość z nich jest raczej nieszkodliwa, to wiele państw Unii Europejskiej, takich jak Holandia, Szwecja czy Francja, wykluczyły cześć z nich całkowicie. Powodem tej decyzji jest fakt, że barwniki w nadmiarze mogą prowadzić do nadpobudliwości i zaburzać prawidłowe działanie układu nerwowego u najmłodszych. Na szczęście barwniki spożywcze można przygotować samodzielnie - są wtedy nieszkodliwe, za to zawierają cenne dla zdrowia substancje. Zatem, jak je zrobić? Przedstawiamy praktyczne wskazówki.

Burak

Burak jest warzywem, które najczęściej kojarzy się z barszczem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać jego właściwości do przygotowania deserów - w łatwy sposób można zrobić z niego uniwersalny barwnik. Obrane i pokrojone w kostkę buraki należy zalać taką ilością wody, aby były całkowicie zakryte i gotować około 30 minut (żeby były miękkie). Następnie warzywa wystarczy odcedzić, a mieszankę ostudzić, dodać odrobinę soku z cytryny i wykorzystać np. do ciasta. Za kolor buraków odpowiada betanina, która nie tylko jest naturalnym barwnikiem, ale również substancją mogącą obniżyć ciśnienie tętnicze krwi oraz pomóc usunąć toksyny z organizmu.

Żółty kolor

Znanym barwnikiem jest kurkuma, która od wielu lat wykorzystywana jest do przygotowywania np. makaronów. Choć ma bardzo intensywny smak, nie trzeba dodawać jej dużo, aby nadała potrawie bądź wypiekowi intensywny kolor. Wystarczy przyprawić nią ciasto (oczywiście nie wolno przesadzać z ilością). Jeśli potrzebujemy wersji płynnej, trzeba rozpuścić przyprawę w odrobinie wody. Za kolor odpowiada kurkumina, która zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy. Przyczynia się do szybszego gojenia się ran, łagodzenia stanów zapalnych, a także poprawy metabolizmu (co sprzyja procesom odchudzania).

Sięgnij po borówki!

Jeśli chcemy uzyskać niebieski, bordowy bądź granatowy kolor, warto użyć borówki czernicy, czyli popularnej jagody. Wystarczy sięgnąć po przygotowany z nich sok lub zmiksować je i dodać do potrawy. Aby uzyskać intensywniejszą barwę, należy użyć większej ilości owoców. Za kolor odpowiadają antocyjany, które poprawiają kondycję układów trawienia, nerwowego, krążenia oraz korzystnie wpływają na serce, co może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia zawału, a także wyregulować ciśnienie tętnicze.

Szpinak: Jemy go za mało

Choć szpinak jest łatwo dostępnym warzywem i można go bez problemu kupić przez cały rok, to nie każdy za nim przepada, przede wszystkim ze względu na smak. Nie zawsze musi dominować w potrawie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z jego barwiących właściwości. Jeśli chcemy uatrakcyjnić wygląd np. naleśnikowego ciasta, wystarczy przed usmażeniem dodać do niego garść zmiksowanych liści warzywa. Niewielka ilość nie wpłynie na smak potrawy, za to wzbogaci go o cenne substancje, takie jak np. luteina, beta-karoten, a także potas, magnez czy cynk, które korzystnie wpływają na kondycję organizmu.

Dodaj pomarańcze!

Zimą zajadamy się pomarańczami - zawierają dużą dawkę niezbędnej witaminy C, która ułatwia pokonanie infekcji oraz może im zapobiegać. Spożywając pomarańcze najczęściej pozbywamy się jej skórek, a z nich można w prosty sposób przygotować barwnik. Wystarczy ją dokładnie obrać (aby pozbyć się białej części) lub zetrzeć na tarce. Następnie trzeba przerzucić je do rondelka, zalać niewielką ilością wody z cukrem i zagotować tak, aby powstał gęsty syrop. Dodany do wypieków nie tylko nada intensywnego koloru, a także zapewni przyjemny, cytrusowy smak.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama