Reklama

Jak zrobić kalafiora na grillu?

Kalafior to pyszne i zdrowe warzywo o delikatnym smaku, które można przyrządzić na różne sposoby. Najchętniej spożywany jest w formie ugotowanej, polany masłem i bułką tartą. Jednak wyśmienicie smakuje również stek z kalafiora przygotowany na grillu. Będzie to zdrowsza alternatywa dla mięs i kiełbas, po którą szczególnie chętnie sięgną wegetarianie. Jak zrobić kalafiora na grillu? Oto sprawdzone przepisy.

Dlaczego warto przyrządzić kalafiora na grillu?

W okresie letnim wiele osób chętnie korzysta z okazji do grillowania. Spotkanie w gronie znajomych przy dobrym jedzeniu to doskonały sposób na spędzenie wolnego czasu. Jednak grillowane kiełbaski i mięso - choć bardzo smaczne - nie są zbyt zdrową przekąską. Jeśli chcemy za bardzo obciążać żołądka, wcale nie musimy rezygnować z grilla. Wystarczy, że przygotujemy zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę, czyli grillowane steki z kalafiora. Będzie to również świetna opcja dla wegetarian.

A kalafior to szczególnie zdrowe warzywo, więc z pewnością warto je jeść. Przede wszystkim dobrze wpływa na żołądek, jelita i wątrobę oraz pomaga na wrzody. Może być też spożywany przez cukrzyków, gdyż ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi nagle poziomu glukozy we krwi. Kalafior ma także niewiele kalorii (23 kcal na 100 g) i składa się w 85 proc. z wody. Mogą więc się nim zajadać osoby na diecie odchudzającej. W dodatku w kalafiorze znajduje się sulforafan - związek siarki o działaniu antynowotworowym.  

Kalafior z grilla: Przepis

Jak zrobić pysznego kalafiora z grilla? Potrzebujemy do tego jedna małą sztukę warzywa, kurkumę, odrobine soli, 250 g sera, 100 ml mleka, 50 ml gęstej śmietany, łyżeczkę curry i dwie łyżki oleju.

Kalafiora należy umyć i pokroić na steki o grubości 2 cm. Smarujemy je olejem, posypujemy kurkumą, solą i grillujemy z każdej strony po 5 minut. Następnie przygotowujemy pyszny sos serowy z curry. Należy podgrzać mleko, dodać pokruszony ser, śmietanę i curry. Wszystko mieszamy i podgrzewamy do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Na koniec układamy steki z kalafiora na półmisku i polewamy sosem.

Kalafior z grilla z parmezanem

Grillowanego kalafiora można też podawać z parmezanem. Tak jak w poprzednim przepisie należy pokroić kalafiora na steki. Następnie mieszamy ze sobą ½ szklanki oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny, sól i pieprz oraz smarujemy przygotowaną mieszanką steki. Grillujemy je przez 5 minut z każdej strony, lecz dwie minuty przed końcem posypujemy kalafior startym parmezanem.  

Grillowany kalafior w marynacie do steków

Kolejnym sposobem na kalafiora z grilla jest przygotowanie go w marynacie do steków. Do blendera należy wrzucić dwa ząbki czosnku, jedna paprykę, kawałek świeżego imbiru, łyżeczkę mielonego kuminu, łyżeczkę mielonej kolendry, łyżeczkę sproszkowanej papryki, łyżeczkę pieprzu cayenne, sok z jednej limonki, łyżkę syropu klonowego, odrobine soli i pieprzu. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kalafiora kroimy w plastry o grubości jednego centymetra i smarujemy je marynatą. Grillujemy z każdej strony po 5-7 minut. 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama