Reklama

Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?

Czarna porzeczka ceniona jest nie tylko za wyrazisty smak, ale też bogactwo wartości odżywczych i korzystny wpływ na zdrowie. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, a do tego skarbnica antyoksydantów i minerałów. Dzięki temu czarna porzeczka oczyszcza organizm z toksyn, działa antybakteryjnie i poprawia odporność. Do tego świetnie wpływa na serce, gdyż obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Dlatego warto wykorzystać ten owoc do przygotowania pysznych i zdrowych przetworów. Szczególnym uznaniem cieszy się dżem z czarnej porzeczki, który łatwo się zagęszcza dzięki dużej zawartości pektyn. Oprócz tego świetnie smakuje i doskonale pasuje do ciast, deserów czy kanapek. Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki? Oto sprawdzony przepis.

Czarna porzeczka: Smaczna i zdrowa

Czarne porzeczki to jedne z najzdrowszych owoców. Zawierają 180 g witaminy C w 100 g, czyli ponad trzy razy więcej od pomarańczy i cytryn. Znajduje się w nich także sporo antyoksydantów z grupy flawonoidów, które neutralizują wolne rodniki w organizmie i spowalniają proces starzenia się. Do tego obniżają poziom cholesterolu we krwi i regulują ciśnienie. Oczyszczają też organizm z toksyn i metali ciężkich, działają antybakteryjnie i wzmacniają odporność. Należy do nich m.in. rutyna, która ułatwia wchłanianie witaminy C, a poza tym uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając krwawieniom i żylakom. W czarnych porzeczkach obecna jest też kwercytyna o właściwościach moczopędnych i oczyszczających drogi moczowe. Owoce te działają także rozkurczowo na przewód pokarmowy, dzięki czemu poprawiają trawienie i pomagają złagodzić biegunki.

Nie dość, że owoce czarnej porzeczki są bardzo zdrowe, to jeszcze niezwykle pyszne - wyraziste w smaku i lekko kwaskowate. Można przygotować z nich smaczne przetwory takie jak soki, kompoty, dżemy czy nalewki. Warto szczególnie zrobić dżem z czarnej porzeczki, który będzie idealnie pasował do kanapek, ciast i deserów.

Dżem z czarnej porzeczki: Potrzebne składniki

Przygotowanie dżemu z czarnej porzeczki jest bardzo proste. Nie trzeba dodawać do niego żadnych substancji żelujących, gdyż owoce zawierają dużo pektyn. Dzięki temu dżem szybko się żeluje i robi się gęsty. Tak więc do zrobienia dżemu potrzebujemy tylko dwa składniki - owoce i cukier. Przykładowo przygotowujemy 1 kg czarnej porzeczki i 500 g cukru.

Zobacz także: Ekspresowy sorbet truskawkowy. Palce lizać!

Dżem z czarnej porzeczki: Jak zrobić?

Czarne porzeczki należy umieścić w płaskim garnku i zasypać cukrem. Całość trzeba zamieszać i zagotować. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 1-2 godziny, aż woda odparuje, a dżem przybierze kisielowatą konsystencję. Od czasu do czasu mieszamy, by dżem się nie przypalił. Wrzący dżem należy przelać do słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia wieczkami do góry. Warto wiedzieć, że po ostygnięciu dżem zgęstnieje jeszcze bardziej.

Smacznego!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama