Reklama

Jak zrobić domową zapiekankę?

Brakuje ci pomysłu na szybką przekąskę? Idealnym pomysłem będzie domowa zapiekanka z dodatkiem pieczarek i roztopionego sera. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy początkujący kucharz, a większość składników czeka w lodówce lub kuchennej półce. Poniżej podajemy przepis na wyśmienitą przekąskę, którą bez problemu można zrobić w domu. Domownicy z pewnością będą zachwyceni. Jak zrobić domową zapiekankę?

Jakie pieczywo jest najlepsze do zapiekanki?

Do przygotowania zapiekanki potrzebne będzie odpowiednie pieczywo. Zapiekankę domową można zrobić na bułce lub bagietce. Można wybrać zarówno pieczywo ciemne, jak i jasne. Pierwsza opcja jest zdecydowanie lepsza dla osób, które szukają produktów z niskim indeksem glikemicznym oraz będących na diecie odchudzającej, ponieważ posiada mniej kalorii niż pieczywo jasne. To drugie zaś jest odpowiednie dla osób chorujących na zespół jelita drażliwego oraz zmagających się z biegunkami.

Polecamy: Jak zrobić perfekcyjny omlet cesarski?

Reklama

Składniki do zapiekanki

Najbardziej klasyczną wersję zapiekanki z serem i pieczarkami można podawać również z szynką. W kwestii dodatków wszystko zależy od twoich upodobań. Nie trzeba ograniczać się tylko do klasycznych przypraw, ale można pokusić się o dodanie czegoś nietypowego np. bazylii, oregano czy tymianku.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść liczi?


Składniki na trzy porcje:

  • trzy bagietki,
  • dwie średnie cebule,
  • 500 g pieczarek,
  • dwie łyżki masła,
  • sól,
  • sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • do podania: ketchup.

Przepis na zapiekankę domową

Poniżej przepis na wykonanie klasycznej zapiekanki krok po kroku.

1. Na początku przekrój bagietkę wzdłuż na pół i każdą połówkę podziel na trzy części. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zaś pieczarki na drobne plasterki.

2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Smaż ją do momentu zeszklenia. Później dodaj pieczarki i smaż przez 10 minut pod przykryciem. Pieczarki muszą się zarumienić, a woda odparować. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Do pieczarek pasują też inne przyprawy, takie jak suszony tymianek czy słodka papryka.

3. Gotowy farsz ułóż na pokrojonych bagietkach, a następnie posyp startym serem. Zapiekanki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Smacznego!

Zobacz także:

Seler naciowy na 7 nieznanych sposobów. Wreszcie docenisz to warzywo

Flaczki: Wartości odżywcze królewskiego przysmaku

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie nasiąkły tłuszczem?

Jak zrobić rogaliki drożdżowe bez wyrastania?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama