Reklama

Jak zrobić chleb portugalski?

Trudno spotkać kogoś, kto nie uwielbia pajdy świeżego chleba: miękkiego w środku i z chrupiącą skórką, który najlepiej smakuje z samym masłem! Niestety, czasem taki trudno dostać w piekarni, zwłaszcza wtedy, kiedy nie jesteśmy rannymi ptaszkami. Oczywiście, rozwiązaniem może być samodzielne pieczenie chleba! Jeśli mamy obawy, że nie uda nam się upiec go samodzielnie, przedstawiamy przepis na chleb portugalski. Aby wyszedł pyszny i chrupiący wystarczy wyłącznie połączyć ze sobą cztery składniki i mieć odrobinę siły.

Czym jest chleb portugalski?

Chleb portugalski to wypiek z białej, pszennej mąki, który nie tylko charakteryzuje się prostotą, ale także jego przygotowanie nie jest specjalnie trudne. Niewiele trzeba, aby pięknie wyrósł, a po wypieczeniu szybko nasycił nawet wybredne podniebienia. Chleb portugalski od jakiegoś czasu jest hitem w mediach społecznościowych, skąd czerpie obecnie inspiracje wiele osób na całym świecie. Jeśli znudził nam się tradycyjny chleb na zakwasie albo chcemy uzyskać zdrowy produkt bez grama chemii, to ten przepis jest doskonały.

Składniki

Jakie składniki potrzebne są do wypieczenia chleba portugalskiego? Okazuje się, że większość z nich mamy w zasięgu ręki. Potrzebne będą:

Reklama

  • mąka pszenna (720 g),
  • woda (pół litra)
  • drożdże suszone (10 g)
  • sól (15 g)

Przygotowanie

Jak przygotować chleb portugalski?

  • W misce połącz dokładnie ze sobą mąkę i wodę. Składniki trzeba dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na minimum 40 minut.
  • Do mieszanki dodaj drożdże i sól, wyrabiaj ciasto (przez 10 minut), a następnie odstaw całość na dwie godziny do wyrośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Ciasto wyłóż na podsypanej mąką stolnicy i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Boki naciągaj i nakładaj na wierzch chleba, aby uzyskać bochenek.
  • Surowy chleb przełóż do blachy lub naczynia żaroodpornego. Wierzch natnij i obsyp mąką.
  • Na dno nagrzanego piekarnika umieść naczynie z wodą, a na środkowym poziomie naczynie z chlebem.
  • Chleb portugalski należy piec przez 25 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 230 stopni i piec jeszcze 30 minut.
  • Po tym czasie chleb należy wyjąć z pieca i pozostawić do wystygnięcia.

Alternatywa dla chleba

Oryginalny przepis opiera się na mące pszennej, ale tak naprawdę można użyć każdą inną mąkę. Jeśli sięgniemy po razową, chleb portugalski wyjdzie bardziej zbity oraz nie wyrośnie tak imponująco.

Jeśli mamy na wyposażeniu kuchni mikser z funkcją do wyrabiania ciasta, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby po niego sięgnąć.

Polecamy także:

Co i dlaczego wkładamy do koszyczka wielkanocnego?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb portugalski | chleb portugalski przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama