Reklama

Jak zrobić ananasową „łódź”?

Przygotuj dojrzałego ananasa. Podczas zakupów szukaj owocu o liściach i skórce w ładnym kolorze. Szukaj tych dojrzałych poprzez podnoszenie ananasa za pojedynczy liść (wybieraj górny liść). Jeśli liść wychodzi, ananas jest dojrzały. Wypróbuj ten test kilka razy na tym samym ananasie. Unikaj kupowania owoców, których skórka jest zbyt wcięta – może to oznaczać, że ananas jest przejrzały.

Teraz połóż ananasa na blacie lub stole. Jeśli planujesz zrobić z ananasa „łódź”, przewróć go, tak by wyglądał najbardziej atrakcyjnie i był najbardziej stabilny (czy będzie leżał płasko i nie przewróci się?). Wybierz również stronę, z której liście najpiękniej wyglądają.

Powoli obracaj owoc. Przy użyciu noża z ząbkami zacznij go kroić (nie więcej niż do 1/4 owocu) wzdłuż boku, by usunąć skórkę. Uwaga: nie odcinaj liści.

Pierwszą część odetnij zupełnie. Usuń tę stronę. Jeśli planujesz stworzyć „łódź” z ananasa, przejdź do następnego kroku.

Jeśli chcesz po prostu zjeść owoc (bez wykorzystywania jego skorupki), odkrój skórkę w ten sam sposób. Przekręcaj ananas z każdej strony i odcinaj skórkę aż do końca LUB trzymaj pionowo ananas (liśćmi do góry) i tnij w dół, w zależności, co jest dla ciebie łatwiejsze.

Po odkrojeniu skórki z ananasa, sprawdź, czy na owocu nie ma żadnych pozostałości (mogły pozostać „kieszonki” skórki) – je również odetnij.

Ananas jest gotowy do pokrojenia i zjedzenia. Połóż owoc na boku i pokrój go na kawałki o grubości około 1 – 2 cm.

Kiedy mamy już ananasowe „krążki”, możemy albo je pokroić na ćwiartki, albo poprzecinać kilkakrotnie, by otrzymać duże kawałki. Jeśli chcesz, możesz usunąć włóknisty środek podczas krojenia (tworząc ananasowe „krążki”), chociaż ja na przykład lubię jeść również te części, ponieważ włókna są zdrowe, a poza tym pyszne.

Kontynuując krojenie ananasa, aby stworzyć „łódź”: Wytnij środek ananasa, tworząc „obręcz”. Rób głębokie nacięcia, ale staraj się, by nóż nie przechodził przez skórkę na drugą stronę.

Teraz potnij miąższ w środku ananasa na sześciany, wcześniej tworząc długie kawałki wzdłuż ananasa, a następnie na skos o długości około 2 centymetrów. Ponownie pamiętaj, aby nie przecinać ich na drugą stronę.

Przy użyciu dużej łyżki (najlepiej takiej, która ma dość „ostry” brzeg), wyjmij miąższ i odłóż go. Na samym dnie będziesz musiała użyć trochę siły, aby wyskrobać resztę owocu.

Użyj świeżych kostek ananasa, które właśnie wydrążyłaś, do sałatki owocowej lub do innej potrawy, lub też po prostu zjedz. Przechowuj pozostałe owoce w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama