Reklama

Jak zrobić amerykańskie naleśniki?

Każdy z nas choć raz w życiu skosztował naleśników, które w naszej kuchni mogą być podawane na mnóstwo sposobów. Można serwować je na słodko, w owocami czy dżemami oraz na słono, z mięsem czy wytrawnymi sosami. Amerykanie mają swoją wersję naleśników, które tradycyjnie są podawane na śniadanie. Najczęściej zjadają je z masłem i syropem klonowym. Przygotowanie amerykańskich naleśników nie jest skomplikowane i z łatwością przygotuje je osoba, która nie ma wielkiego doświadczenia kulinarnego.

Reklama

Amerykańskie naleśniki. Co trzeba o nich wiedzieć?

Amerykańskie naleśniki, zwane pancakes, są grubsze od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Serwuje się je ustawione jeden na drugim, z dodatkiem masła i syropem klonowym. Niektórzy uwielbiają je na słono, serwowane z bekonem, szynką lub jajkami sadzonymi. Sekretem ich pięknego, pulchnego wyglądu, jest dodatek środka spulchniającego (proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, drożdży). Można dodawać do nich zarówno zwykłe mleko, jak i maślankę.

Naleśniki na mleku

Do przygotowania amerykańskich naleśników potrzebne będą dwie szklanki mąki, dwa jajka, półtorej szklanki mleka, 1/3 kostki roztopionego masła, trzy łyżeczki proszku do pieczenia oraz dwie łyżki cukru pudru. Na początku należy przesiać mąkę w osobnej misce. W drugiej trzeba połączyć ze sobą rozmącone jajka z mlekiem i dobrze wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki, zmiksować do uzyskania jednolitej masy i odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Gotowe ciasto nalewać na delikatnie natłuszczoną patelnie i smażyć z obu stron do momentu zarumienienia.

Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance wymagają mniejszego nakładu pracy, ponieważ wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać. Aby je przygotować, należy połączyć za pomocą miksera jedną szklankę i ćwierć mąki, taką samą ilość maślanki, jedno jajko, ćwierć szklanki cukru pudru, po jednej łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, szczyptę soli oraz ćwierć szklanki oleju roślinnego. Wszystkie składniki po wymieszaniu powinny mieć konsystencje gęstej śmietany. Ciasto naleśnikowe można smażyć na natłuszczonej patelni tak, aby z dwóch stron uzyskać złoty kolor. Jeśli naleśniki mają być podawane jako wytrawne danie, należy zrezygnować z dodatku cukru.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama